O ONLINE TEČAJEVIMA…

…U potrazi za kvalitetnim informacijama i besplatnim tečajevima na internetu, početkom prošle godine nabasao sam na izraz MOOC, tj. Massive Open Online Course.

Radi se o slijedećoj stvari:

“Kako izgleda učenje na MOOC-u?

MOOC-ovi uglavnom traju nekoliko tjedana, sadržaji se puštaju polaznicima početkom svakog tjedna, a jednom tjedno se od polaznika očekuje da odrade određene zadatke (rješavanje kviza, pisanje komentara na zadanu temu na diskusijskom forumu i sl.). Prati se napredak pohađanja svakog polaznika, a na kraju svakog tečaja, ukoliko su uvjeti zadovoljeni, svaki polaznik stječe certifikat ili potvrdu o pohađanju, ovisno o samom tečaju. Ponekad se za stjecanje certifikata uvjetuje i plaćanje samog tečaja po simboličnoj cijeni, s time da polaznici tada imaju pristup ekskluzivnim sadržajima vezanim uz temu tečaja.

Većinu tečajeva može pohađati tko želi – bez obzira na predznanja i temeljno obrazovanje. Sve ovisi o vašim interesima!” (citat preuzet sa stranica hst.hr)

mooc

…Tako sam se i sām odlučio na trenutno najpoznatiju MOOC platformu, Coursera.org (uz nju, još su poznate i Udacity.com i EdX.com). Pogledao sam koji se tečajevi nude, i nakon par dana razmišljanja, besplatno se registrirao i prijavio na tečajeve “Programming for Everybody (Getting Started with Python)” i “Game Theory”. Kasnije sam odabrao i jedan više offline tečaj “Astrobiology and the Search for Extraterrestrial Life”.

Od ta tri tečaja najviše mi se svidio ovaj prvi, programiranje u Pythonu, što zbog kvalitetnog i razumljivog predavanja samog profesora, njegove stručnosti i načina predavanja uz mnogo zanimljivih detalja i primjera iz prakse. Iako tečajeve na kraju nisam završio (iz vlastitih razloga), ne mogu se oteti dojmu da certifikate koje na kraju dobijete i neće baš previše služiti u stvarnom životu, barem ne kod nas, u RH.

phyton

Naime, s potpisanim i ovjerenim certifikatom sveučilišta pod čijim su pokroviteljstvom sami tečajevi, kao i njihovi profesori koji daju te tečajeve, možete se upisati na većinu sveučilišta u zapadnom dijelu svijeta, te u razvijenim zemljama istoka, kao npr. Japanu. Ali pitam se, koliko bi mi ti certifikati pomogli kod upisivanja studija u RH, a kamoli da bi mi priznali te certifikate poput završenih sveučilišnih diploma, pa bi se s njima mogao izravno i zaposliti. Jedina eventualna korist je da ih možete navesti u svom životopisu kod traženja posla.

Kakva su vaša iskustva s Courserom ili nekim drugim online tečajevima iz ove MOOC platforme; da li ste ih završili, jeste li dobili certifikat i da li vam je on služio u vašoj karijeri?