…U posljednjih dvadesetak godina Astrobiologija se od marginalne interdisciplinarne znanosti pretvorila u modernu disciplinu koja obuhvaća mnogo više od fizike, kemije i biologije svemira.

Svakodnevna istraživanja koja streme upoznavanju bioloških pojava u našoj velikoj kući koju zovemo svemir, sve nam više daje razloga da se nadamo i vjerujemo da u svemiru postoje živa bića, pa makar i ona na mikroskopskoj razini, možda čak i u našoj neposrednoj planetarnoj razini.

Od prvotnih istraživanja mladih entuzijasta u programu SETI koje je godinama financirala NASA, sada postoji na tisuću profesionalnih i ozbiljnih znanstvenika koji se nadaju da će njihova sadašnja istraživanja jednom postati stvarnost, i da ćemo zaista moći komunicirati sa drugim, izvanzemaljskim, a vjerojatno i izvansolarnim vrstama inteligentnih živih bića.

Pred kraj mojeg studentskog razdoblja i sām sam se okušao u ovoj disciplini, a posebno me interesirala mogućnost razvoja živih bića u medijima drugačijima od vode, stoga sam se bavio kategorijom ekstremofila.

Sve one koje zanima nešto više o ovoj tematici, preporučam da posjete slijedeće stranice:

http://znanost.geek.hr/…/astrobiologija-jesmo-li-sami-u-sv…/

https://www.facebook.com/Znanost/

coursera

Ako želite i sami naučiti mnogo više o osnovama Astrobiologije i njezinim teoretskim i praktičnim istraživanjima, preporučam vam da upišete besplatni stručni tečaj na stranicama Coursere.com:

https://www.coursera.org/learn/astrobiology

A za početak, da saznate nešto više o mogućnostima postojanja života u svemiru,
preporučam odličnu knjigu jednog od utemeljitelja moderne znanstvene fantastike, Isaaca Asimova i njegovo djelo “Život u svemiru”. Knjiga se može posuditi u svim većim javnim gradskim knjižnicama.

zivot

Oglasi