“Python je programski jezik opće namjene, interpretiran i visoke razine kojeg je stvorio Guido van Rossum 1990. godine (prva javna inačica objavljena je u veljači 1991. godine), a ime dobiva po televizijskoj seriji Monty Python’s Flying Circus. Po automatskoj memorijskoj alokaciji, Python je sličan programskim jezicima kao što su Perl, Ruby, Smalltalk itd. Python dopušta programerima korištenje nekoliko stilova programiranja. Objektno orijentirano, strukturno i aspektno orijentirano programiranje stilovi su dopušteni korištenjem Pythona te ova fleksibilnost čini Python programski jezik sve popularnijim. Python se najviše koristi na Linuxu, no postoje i inačice za druge operacijske sustave.”

…Iako se ova definicija sa stranica hrvatske Wikipedije čini vrlo kompliciranom i previše tehnički orijentiranom, činjenica je da je Phyton jedan od najjednostavnijih modernih programskih jezika, zbog čega je i jedan od najrasprostranjenijih u svakodnevnoj upotrebi.

U odnosu na programske jezike poput Visual Basica, C++, Jave ili Flasha, s njim je mnogo lakše i brže napraviti neki jednostavniji i svrsishodniji program odnosno aplikaciju. Čak toliko, da gotovo svatko tko se voli igrati s programiranjem, pa makar bio i totalni početnik i amater, može od njega dobiti mnogo.

Ako vas interesira nešto više o ovom jeziku, možete se dodatno informirati na njegovim službenim stranicama na “Phyton for Begginers”:

https://www.python.org/about/gettingstarted/,

kao i pohađati besplatni tečaj za početnike na stranicama Coursera.com:

“Programming for Everybody (Getting started with Phython)”:

https://www.coursera.org/learn/python

coursera-phyton

Oglasi