…Otkako se početkom 90-ih godina prošloga stoljeća počela razvijati informatička tehnologija, fotografska umjetnost primila je u svoje okrilje svoju novu podsekciju, a to je digitalna fotografija.

Naravno, razvoj prvih digitalnih fotoaparata koji je tada bio još u povojima, nije mogao ni slutiti da će dvadeset godina kasnije taj isti izum gotovo u potpunosti zasjeniti, čak i izbaciti svog prethodnika, a to je klasični fotoaparat i njegove jednokratne filmove.

No, iako još uvijek mnogo profesionalnih fotografa koristi klasične fotoaparate (zbog nekih svojih prednosti koje još uvijek nije nadmašila digitalna tehnologija), sve više zaljubljenika u ovu umjetnost prešlo je na njenu digitalnu stranu. Iako smatram da obje vrste imaju svoje prednosti i mane, činjenica je da je rukovanje digitalnim fotoaparatima (baš kao i smartphone-ima u iste svrhe) mnogo jednostavnije nego onim klasičnim, uz korištenje mnogo više dodatnih funkcija. Jedna od tih prednosti je i mogućnost pregleda fotografija prije njihovog “razvijanja”, kao i činjenica da sve neželjene fotografije možete jednostavni obrisati kako bi oslobodili više prostora na memorijskoj kartici iliti mikročipu.

Jedna od grana fotografije, kako one klasične tako i digitalne, je i umjetnička fotografija, koja je uvijek zauzimala posebno mjesto u ovoj domeni. Stoga, svi vi koji se posebno zanimate za ovaj oblik umjetnosti, možete se više informirati na stranicama vjerojatno najstarijeg Fotokluba u Zagrebu (osnovan je davne 1892. godine), na čijim se web stranicama često mogu naći najnovije vijesti o izložbama, natječajima i predavanjima:

http://www.fotoklubzagreb.hr/index.php

fotoklub-zagreb

Oglasi