“Napisan približno u 6. stoljeću prije Krista, “Tao Te Ching” je remek-djelo kineskog mudraca Lao Tzu-a (ili Laozija), zapisničara na dvoru dinastije Zhou, Konfucijevog suvremenika i utemeljitelja taoizma. Iako je tekst nastao prije više od 2500 godina na Dalekom istoku, koncepti i učenja koja iznosi nikad nisu bili relevantniji za suvremeni zapadni svijet. Lao Tzu donosi temeljnu mudrost življenja tvrdeći da pojedinci mogu postići ispunjenje živeći u skladu – ne samo s drugima, nego i s prirodom.” (citat sa najboljeknjige.com)

“Na Dalekom istoku ova knjiga je jedna od kapitalnih doktrina o životnom putu i odnosu prema vlastitu okruženju i njegovu ustroju. Od konfucijanizma, taoizam se u osnovi razlikuje po neupletanju u ideologiju, odnosno državu. Pisana u stihovima, knjiga je tek niz naputaka, a ne propovijedanja i tumačenja svijeta i čovjekove uloge u njemu. 5000 ideograma, u velikom broju prijevoda u svakoj kulturi, otkrivaju izvore samosvojnog odnosa prema životu i neposrednosti pristupa situacijama. Taoizam (daoizam) je temelj na kojem se izučava praksa života u njegovu najpoetičnijem smislu. ” (citat iz kataloga KGZ-a)

…Jedan od najpoznatijih filozofskih pravaca utemeljenih na Dalekom istoku, Taoizam, za kojeg se smatra da ga je osnovao veliki kineski filozof Lao Tze (ili Tzu) i danas je velika inspiracija za sve one koji traže svoj životni put u svijetu duhovnosti. Ono što posebno treba istaknuti i pohvaliti samog autora, jest činjenica da je knjiga napisana u obliku jednostavnih izreka sa snažnom i vrlo upečatljivom porukom, te se može koristiti u svakodnevnoj uporabi. S te strane, ova je knjiga svevremenska.

Također ću spomenuti da je sami pokret taoizma pustio svoje korijene u zemljama istočne Azije, a posebno u jednoj republici, koja je njemu u čast izradila i svoju državnu zastavu s pripadajućim tao simbolima.

Pitam se da li znate o kojoj je državi riječ i što ti simboli predstavljaju?

tao-te-chingknjiga

 

Advertisements