…Ponukan prijedlogom jedne svoje prijateljice (iz stvarnog offline svijeta ), odlučio sam napisati kratak tekst vezan uz moderne informacijske tehnologije, i to iz kuta jednog prosječnog korisnika, koji će shvatiti jednostavne informatičke izraze.

U zadnjih nekoliko godina isprobavao sam razne programe za zaštitu digitalnih podataka, koje poznajemo pod imenima Antivirus, Antispam, Antimalware itd. (i pri tome govorim o njihovoj zadaći, a ne imenima programa).

Ono do čega sam došao ukratko ću izložiti ovdje.

Naime, od cijele hrpe raznih freeware (besplatnih), shareware i demo (djelomično besplatnih, ali većinom vremenski i programski ograničenih) programa, teško je naći nekakav koji je u potpunosti besplatan za korištenje, koji ne zauzima previše podataka na HD-u, koji ne troši previše RAM-a i ne preopterećuje CPU, koji ima mnogo besplatnih aplikacija (koje se ne moraju nadoplatiti ili na koje se treba pretplatiti) itd.

Nakon čitanja nebrojenih web stranica koje se bave IT tehnologijama, slušanja savjeta samih programera i informatičara i gledanje njihovih How-to YouTube videa, navesti ću moja prva tri izbora:

1. Malwarebytes Anti-Malware (Free download!)

malware

…Ovo je trenutačno anti-malware program kojeg koristim već nešto više od godine dana i s njime sam jako zadovoljan. Izgled je vrlo jednostavan, kao i njegovo korištenje, no osim skeniranja i brisanja oštećenih i nepoželjnih programa, nema neku veću i širu primjenu (naravno ako ga ne nadogradite na Premium verziju). No, njegova najveća prednost je što može naći sve moguće programe i podatke koje bi mogli negativno djelovati na funkcioniranje vašeg računala, tzv. Malicious programs.

2. AVG Free (Free download!)

avg

…AVG je jedan od najboljih besplatnih antivirusnih programa na svijetu, i to već dugi niz godina. Osim standardnog skeniranja i brisanja (ili stavljanja u karantenu) nepoželjnih podataka, daje vam mogućnost neprestanog praćenja protoka podataka kako na samom računalu, tako i dok ste online. Uz sve to, on obuhvaća zaštitu linkova, e-mail računa, poslovnih računa (bankovnih računa itd.), i to podjednako za sva računala (PC, Mac) kao i za neke pametne uređaje sa Android OS-om. Najveći mu je nedostatak što skeniranje ponekad predugo traje. Ali, kada vam se dogodi da vam je računalo zaraženo nekim gadnim virusom ili trojancem, odlično i temeljito obavlja svoj posao (što sam imao i sam prilike iskusiti).

3. Avast (https://www.avast.com/ )

avast

…O ovom programu neću puno govoriti, osim da je jako sličan AVG-u, iako je nešto jednostavniji. Također, to je jedan od najstarijih još funkcionalnih i traženih antivirusnih programa na svijetu.

Uz ova tri spomenuti ću još jedan, Advanced Systemcare (proizvođač IObit), program koji u sebi obuhvaća cijelu lepezu raznih multifunkcionalnih malih programa. Nažalost, jedan od razloga zašto ga više ne koristim je činjenica da zauzima jako mnogo memorije na HD-u, previše usporava RAM i CPU (iako bi ih trebao ubrzati), često se nadograđuje (update-a) i na kraju može srušiti čitavi računalni sustav.

No, unatoč tome, njegova mobilna aplikacija, za zaštitu Vaših pametnih telefona, mi se učinila i više nego korisnom i funkcionalnom. Radi se o programu Advanced Mobile Care, kojeg možete skinuti na Trgovini Google Play i sličnim mobilnim aplikacijama.

amc

Ukoliko želite nešto nadodati ovom tekstu, napisati neki konstruktivan komentar, sugestiju o nekim drugim zanimljivim i korisnih besplatnim antivirusnim programima, molim da to učinite, jer ćemo od njih svi imati koristi.