…Avanturizam (ili hrvatski rečeno, pustolovni turizam) oblik je turističko-hobističkog pokreta koji postoji već stoljećima, a populariziran je tek krajem 18. i početkom 19. stoljeća, napose u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kad je u 20. stoljeću stigao u SAD, doživio je svoj veliki procvat, i po popularnosti gotovo prestigao svog preteču, ozbiljni turizam (naime, veći dio moderne povijesti, avanturizam se smatrao krajnje neozbiljnim oblikom rekreacije i zabave, koji je često završavao sa smrtnim posljedicama). Kako su s vremenom prosječnom turistu dosadili uobičajeni načini odmaranja, koji se sastojao većinom od fiksnog smještaja u dosadnim hotelima, hostelima, apartmanima i bungalovima sa već unaprijed isplaniranim radnim danom ( od doručka, boravka na plaži, ručka, večere i uobičajene večernje zabave uz ples ili kino); oni željni neke nove zabave tražili su druge načine kako mogu korisno iskoristiti vrijeme na svojim godišnjim odmorima.

Tako su se razvili razni oblici avanturizma: planinarenje, pješačenje, biciklizam, alpinizam, jedriličarstvo, rafting itd. A svi su imali jedan zajednički cilj, upoznati prirodu koja je okruživala mjesto gdje su provodili svoj odmor. Iako su takve vrste avanturizma isprva bile individualne i samo dodatak osnovnoj turističkoj zabavi, s vremenom su počele zauzimati važno mjesto u promociji neke zemlje ili regije.

U posljednjih dvadeset godina u svijetu, pa tako i kod nas, razvio se novi oblik pješačkog avanturizma, tzv. backpacking adventurism (odnosno avanturizam s ruksakom), u kojem su avanturisti, pretežno mladi studenti, putovali po svijetu pješice, sa sobom noseći sve svoje stvari u velikom ruksaku, pretežno nalik na one planinarske. No, iako je njihov obilazak zanimljivih lokacija većinom pješačkog tipa, činjenica je da većina njih do tih lokacija ne dolazi pješice, nego uz pomoć nekog prijevoza. Najpoznatiji oblik je onaj uz korištenje palca okrenutog prema gore dok stoje na rubu ceste, tzv. autostopiranje. Nažalost, u zadnjih desetak godina, što zbog globalne krize, što zbog modernog terorizma, sve manje vozača se odlučuje na prijevoz tih avanturista. A vrlo rijetki su oni koji cijeli svoj put provedu na pješačenju.

Jedan od tih rijetkih bio sam i ja, dok sam svojevoljno, bez početnih novaca i hrane, i s vrlo malo stvari u još manjem ruksaku odlučio propješačiti cijelu našu domovinu. To putovanje podijelio sam u dva dijela, u ljeto 2012. prešao sam gotovo cijelu zapadnu i južnu RH, a slijedeće ljeto uslijedio je i obilazak sjeverne i istočne strane naše domovine.

Stoga, ako vas zanima ovakav oblik avanturizma, koji se sve više vraća u modu, posebno u zemljama zapadne Europe i SAD-a, preporučam da naručite i pročitate moje putopise s dva spomenuta putovanja:

Dnevnik mladog hodočasnika (u 7 dijelova)

U potrazi za izgubljenim…

SVI VODIČI I DIGITALNE KNJIGE SU BESPLATNI!

P.S. Ukoliko želite poduprijeti moj rad, možete mi poslati neku simboličnu  novčanu donaciju.

Više o narudžbama i donacijama na Donacije za kreativnost!

Hvala, K.K.

Advertisements