“Dino Buzzati (1906.-1972.), talijanski romanopisac, pripovjedač i dramatičar, proslavio se romanom “Tatarska pustinja” (1940.) koji književna kritika smatra “parabolom o vremenu što protječe bez svrhe”, romanom “o ljudskom trajanju u ozračju ispraznog očekivanja fantazmagoričnog neprijatelja u ne manje nestvarnoj pograničnoj tvrđavi”. Kafkijanski je to roman o mladom časniku koji nakratko biva raspoređen u daleku tvrđavu, a zatim cijeli život provede u uzaludnom iščekivanju neprijateljskog napada.” (izvor teksta: Katalog KGZ)

“Sama pripovijest razvija se obavijena velom tajanstvenosti, ali lišena “naglih obrata” i ne daje mjesta bitnim novinama, stvarajući atmosferu neizvjesnosti, nadrealnosti, koju su mnogi pravilno usporedili s kafkijanskom atmosferom. Stoga je grčevito očekivanje neprijatelja, prividno, jedini “jak” element, što navodi na pomisao kako slijedi čitanje kao jednolična i rutinska radnja. Udubljujući se u roman, postaje jasno da su Drogove dogodovštine tek autorov izgovor. Kroz priču jedne individue on kani tematizirati nešto što se odnosi na brojne ljude: promašena očekivanja. Iza običnosti, makar to bila i vojna utvrda, autor krije egzistencijalnu čamotinju, slabost prilično proširenu u modernom društvu. Buzzati prikazuje lik u kojemu se svatko može prepoznati, naročito ako vlastiti život prolazi (ili je prošao) u očekivanju “otkupljenja”, prilike ili osobnog napredovanja.” (ulomak iz Pogovora same knjige)

…Ukratko, radi se o jednoj sjajnoj i kompleksnoj knjizi iz razdoblja Nove talijanske književnosti, koje je trajalo netom prije, za vrijeme i poslije drugog svj. rata (cca 1930-ih do 1960-ih). Ovu knjigu kod nas je prevela odlična književna prevoditeljica Jerka Belan (1906.-1993.), koja je zaslužna za prijevode knjiga poput: “Lourdes” E. Zole, “Bijeg iz mletačke tamnice” G. Casanove, “Dekameron” G. Boccaccia, “Kuća na brijegu” C. Pavesea, “Zid” zbirku djela J.-P. Sartrea, itd. Za svoj prijevod ove Buzzatijeve knjige dobila je 1971. god. Nagradu grada Zagreba, a 1974. Nagradu Društva književnih prevodilaca Hrvatske za životno djelo.

Osim ove knjige, 1976. god. snimljen je i slavni film “Il deserto dei tartari” redatelja V. Zurlinija sa J. Perrin-om u glavnoj muškoj ulozi.

film

Film možete besplatno pogledati na YouTube-u, ali samo u originalnoj talijanskoj verziji na ovom linku: Il deserto dei Tartari 1976

I za kraj, nadam se da će se i ova knjiga naći u vašim rukama, a film ispred vaših računalnih ili smartphone-skih ekrana.

Sretno vam čitanje i gledanje!

Advertisements