“Vede (sanskrt. = znanje) su najstarije svete staroindijske knjige, i najstariji hinduistički sveti tekstovi (poezija, filozofski dijalozi, mitovi i ritualni napjevi) koje su sastavili Arijci prije oko 3.500 godina. One su se stoljećima prenosile usmenom predajom i konačno su redigirane koncem 6. stoljeća prije Krista. Osim stihova i tekstova, sadrže i pravila pokreta, himne, molitve i poeziju. Hinduisti ga drže za osnovni izvor znanja i svetih osnova njihove vjere, ali su također i jedan od najstarijih oblika žive kulturne baštine na svijetu. Zbog toga je tradicija vedskog pjevanja upisana na UNESCO-v Popis nematerijalne svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 2008. godine.

Vede su sastavljene na tzv. vedskom sanskrtu, arhaičnijem obliku sanskrta. Ti tekstovi sadrže više od tisuću stihova koje indijski svećenici nauče napamet. Koriste se većinom u vjerskim obredima. Vede su napisane između 1500. i 500. godine prije Krista.

Dijele se na 4 knjige, poznate kao “knjige znanja”, iako su uglavnom prenošene oralnom predajom:

– Rġveda (antologija svetih himni posvećenih božanstvima)
– Yajurveda (molitve i žrtveni obredi koje su izvodili svećenici)
– Samaveda (pjesme)
– Atharuaveda (magični napjevi i formule)”

(uvodni odlomak iz HR Wikipedije)

…Ova skupina svetih spisa smatra se jednom od najstarijih pisanih djela na svijetu, i u biti su kombinacija filozofsko-znanstvenih spoznaja, umjetničko-estetskih vrijednosti i religijsko-duhovnih dogmi. Stoga je i jedno od najvrednijih i u potpunosti nepromijenjenih djela na našem planetu.

Uz same Vede, treba spomenuti i Vedantu, još jednu skupinu vrijednih djela i filozofski pravac u Indiji koji se bavi proučavanjem Veda; zatim Upanishade, Brahma sutre; te jedan od najstarijih i najvećih epova na svijetu, Mahabharata-u (u prijevodu, Velika Zemlja/Indija, op.a.) sa svojom čuvenom pričom Bhagavat Gita-om ( u prijevodu, Božanska pjesma) o ratniku Arjuni i božanstvu Krishni; koja se smatra najljepšom pričom ikada napisanom.

P.S. Više informacija o hinduizmu, Vedama i Bhagavat Giti možete pronaći na stranicama Centra za vedske studije