…Tko je tvoja druga polovica?

Koji te je prijatelj “pikirao”?

Odakle su vaši preci?

Kako biste izgledali da ste rođeni suprotnog spola?

Koliko godina ima vaša duša?

Što će vam se dogoditi u 2016. godini?

Koja je vaša sudbina?

Što se ljudima najviše sviđa kod vas?

Koju diplomu biste trebali dobiti? itd…..

…Sva ova pitanja većina vas je već negdje pročitala na stranicama Facebooka, mnogi od vas su sudjelovali u ovim zanimljivim pitalicama gdje se od vas očekuje da putem vašeg FB profila dijelite vaše podatke kako bi tamo neki računalni program našao za vas idealna rješenja u vidu kratkih i “slatkih” odgovora.

Znam da stranice koje se bave takvim stvarima poput Meaww.com i Nametests.com, služe isključivo u zabavne svrhe, no nedavno sam se zapitao po kojim principima taj program zapravo slaže te informacije s naših profila, obrađuje ih i u konačnici plasira u nekakav konačni odgovor.

Zatim sam se sjetio da vjerojatno ovo ima neke veze i sa samom psihologijom nečijeg karaktera, tj. koliko se tko više druži na fejsu s drugim ljudima (koliko često šalje poruke preko chata, fotografije i videe), koje stranice posjećuje itd.

I iz svega toga se mogu donijeti neki zaključci na koji način se formiraju odgovori u ovim pitalicama. Često su poveznice, osim učestalosti naših međusobnih kontakata, i stvari poput datuma rođenja (horoskopskog znaka), mjesta rođenja i boravišta, u koju smo školu ili fakultet išli, što radimo, koji su nam interesi, koje smo sve stranice lajkali itd.

Tako da, kao zaključak ovog posta, mogu reći da osim zabavnog aspekta ovih pitalica koje ulaze u svijet astrologije, numerologije, informatike, demografije, svijeta društvenih mreža itd., imaju mnogo veze i sa samom psihologijom, i da ti odgovori koje dobijemo (i koji su većinom jednostavni i neosobni) imaju u sebi i neku dozu zanimljivosti i istinitosti. Tj., ti odgovori nam ponekad mogu pomoći da shvatimo ovaj naš svijet online komunikacije i upoznavanja, i da iz njih možemo povući neke korisne zaključke.

Znate kako se kaže:

U svakoj izmišljenoj priči (mitu, legendi) ima barem malo istine…

Advertisements