“Filatelija (grč. filos – prijatelj, atelia – oslobođeno plaćanja; jer se na frankirano pismo ne plaća nikakva druga pristojba) je naziv za ljubav prema poštanskim markama, njihovo sakupljanje i proučavanje, a također i sakupljanje omotnica, žigova i drugog poštanskog materijala.” (izvor: HR Wikipedija)

Prvotno se ovaj, danas vrlo popularan svjetski hobi, zvao timbromanija, tj. ljubav prema poštanskim markama (točnije pošti), a nastao je gotovo odmah nakon tiskanja prve markice 1840. godine, a gdje bi drugdje nego u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ta prva markica zove se “Crni peni”, a na njenoj crnoj poleđini otisak je biste tadašnje britanske kraljice Viktorije, u bočnom položaju.

pennyblack-tl

Desetak godina kasnije, kad su i druge države i carstva počele uvoditi ovakav način naplate poštanskih usluga, pojavljuju se prvi filatelisti, prvi albumi (u kojima su se u to vrijeme markice ljepile ljepilom na papir samog albuma) i ostali filatelistički pribor (povećala, pincete, itd.). Petnaestak godina nakon toga, pojavili su se i prvi filatelistički katalozi, u kojima su tada najiskusniji hobisti određivali relativnu vrijednost svakog pojedinog izdanja poštanskih markica i ostalog poštanskog materijala. Kako su već u to rano doba filatelije neke markice imale veliku vrijednost, počela je i era krivotvorenja, i tada na scenu stupaju stroge cenzure svih kataloga koji nisu profesionalno napisani i obrađeni, kao i potreba za atestiranje najskupljih primjeraka, bez kojega danas ne možete prodavati one skuplje markice, posebno ne na velikim svjetskim aukcijama. Ulaskom u 20.st., nekadašnja timbromanija zaista je postala pravom manijom, jer se cijeli svijet uključio u ovaj, danas najveći hobi na našem planetu. Samo za usporedbu, u svijetu postoji na desetke ako ne i stotine tisuća raznih filatelističkih društava, čak i škola za početnike, agencije za atestiranje, procjenitelji, razni natječaji, izložbe i nagradna natjecanja itd.

Većina ljudi koji se bave ovim hobijem, krenuli su u ovaj biznis još od malih nogu, pa ni ja nisam tome bio iznimka. Prvu grupu markica dobio sam od tete koje su bili uredno složene u dva starinska albuma, gdje je bilo na stotine markica iz različitih država svijeta, najviše europskih, kako onih novijeg datuma, tako još više i onih starijih. Štoviše, ima tu mnogo markica danas već nepostojećih država. Kako sam u kasnijim srednješkolskim i studenskim danima ponovno krenuo u ove vode, nakon duže pauze, nije me više interesiralo da skupljam sve na što naiđem, već sam se specijalizirao za markice iz exYu područja, a posebno markice Republike Hrvatske, do kojih sam mogao najlakše doći. Tako sam do cca 2004/5 imao gotovo sve važnije komplete naših markica, sve od početka njihovog izdavanja 1991. godine. Naše markice su već nekoliko puta proglašene za jedne od najljepših na svijetu u području dizajna, kvalitete papira i boja, šarolikosti motiva itd. A to možemo zahvaliti kako mnogim dizajnerima, tako i zaposlenicima jedne od naših najpoznatijih i najvećih tiskara “Zrinski” iz Čakovca, koja tiska ove “male obojane sličice” još od prve marke RH, “Zračne pošte Zagreb – Dubrovnik”, koja je tiskana 09.09.1991., a imala je nominalnu vrijednost od 1 HRD. Na nekim od tih naših prvih markica, nađeni su i pretisci u jugoslavenskim dinarima, i te su danas mali raritet.

prva-rh-marka

Danas se filatelisti obično dijele na dvije grupe. Jedna grupa se specijalizirala za skupljanje markica pojedinih država ili grupe država; dok se druga grupa bavi skupljanjem po tzv. temama (npr. ako su na markici nacrtani vlakovi, automobili, cvijeće, sportovi, grbovi i zastave, slavne osobe, itd.). Upravo je grupa tematskih filatelista s temom željeznice jedna od najvećih na svijetu.

A što se tiče same filatelije, važno je znati nekoliko uputa kod ovog vrlo kompliciranog i naprednog, ali i vrlo zanimljivog hobija. Npr. ako želite da vam ovaj hobi bude zanimljiviji, trebali bi uz sebe uvijek imati relevantan katalog poštanskih markica, ovisno o tome što skupljate (npr. ako skupljate markice RH, onda vam treba Katalog poštanskih maraka RH, kojeg možete naći u našim poštanskim uredima, kao i specijaliziranim filatelističkim trgovinama; ako skupljate markice iz cijelog svijeta, tada vam trebaju strani katalozi, poput popularnog Scott-ovog ili Michel-ovog kataloga za cijeli svijet, podijeljenih po kontinentima i dijelovima kontinenata; također postoje i mnogi besplatni online katalozi koji vam mogu pomoći oko definiranja relativne kataloške vrijednosti). Katalog poštanskih maraka je pravi almanah i “must-have” za svakog pravog filatelista. On vam ne pokazuje samo popis markica i njezinu nominalnu i katalošku vrijednost, već i mnoge druge podatke (fotografiju, datum i mjesto izdavanja, boje, tiskaru, vrstu zupčanja, debljinu papira i gumiranje itd.) Ukratko, pravilno korišteći relevantni katalog za područje koje skupljate, možete postati pravi mali filatelist – profesionalac. Ja sam svoj “zanat ispekao” uz kataloge poštanskih maraka Republike Hrvatske i Jugoslavije.

katalog

Za kraj ću vam preporučiti nekoliko relevantnih linkova gdje možete naučiti nešto više o ovom hobiju:

Kratka povijest filatelije: https://hr.wikipedia.org/wiki/Filatelija

Kompletan pregled svih poštanskih maraka RH (od 1991. do 2016.), sa svim relevantnim podacima: http://www.posta.hr/filatelija/postanske-marke/republike-hrvatske/pregled-postanskih-maraka

Vrlo kvalitetan besplatni online svjetski katalog: http://www.stampworld.com/

…Ako već skupljate poštanske marke, ili tek želite krenuti u ovaj hobi, a ne razumijete neke stručne i ine izraze, slobodno me kontaktirajte preko inboxa. Tijekom studentskih dana toliko sam proučavao kataloge i filateliju na internetu, da sam postao pravi mali ekspert

I za kraj, za sve bivše, sadašnje i buduće filateliste, imam par pitanja kako bih pokrenuo raspravu na ovom postu:

Kada ste se počeli baviti filatelijom?

Jel više volite skupljati marke po državama/kontinentima ili volite tematske zbirke?

Koje su vam marke, razglednice, poštanski žigovi, karneti, omotnice,….najzanimljivije?

Koja vam je markica ili zbirka markica ostala u najboljem sjećanju ili zauzima posebno mjesto u vašem albumu?

Da li ste ikada nastupali na filatelističkim natjecanjima, posjetili HT muzej ili bili član Hrvatskog filatelističkog društva?

S kojim ste markicama imali najviše problema kod njihovog odlijepljivanja, sušenja, … ?