“Osnivač i ravnatelj Privatne gimnazije Dr. Časl s pravom javnosti, OŠ “Kreativan razvoj” i Dječjeg vrtića “Kreativan razvoj” je dr. sc. Martin-Tino Časl. Dr. Časl je rođen u Zagrebu 1955. godine, gdje je diplomirao i magistrirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Akademski stupanj doktora prirodnih znanosti iz područja kemije stekao je 1985. g. obranom disertacije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Znanstveni stupanj znanstvenog suradnika u kemiji stekao je 1990. g., a stupanj višeg znanstvenog suradnika u medicini 1994. godine. Poslijedoktorske specijalizacije obavio je u Japanu te u dva navrata u Velikoj Britaniji i Švedskoj.

U proljeće 1994. g. započeo je projekt stvaranja privatne osnovne škole Kreativan razvoj. Školu je programski osmislio uz podršku nekoliko uglednih profesora Učiteljske akademije koji se bave talentiranom djecom i alternativnim pedagogijama te učitelja entuzijasta. Škola je počela raditi 1995. g. u unajmljenim prostorima. U rujnu 2000. g. počeo je gradnju vlastite školske zgrade u Šestinama. Nastava u novoj školskoj zgradi započela je nakon dvije godine, 2. rujna 2002. godine i to je bila prva školska zgrada u povijesti Hrvatske koju je izgradio pojedinac s namjenom za školstvo. 1999. godine osnovao je Privatni gimnaziju Dr. Časl, a prva generacija učenika upisana je 2003. godine i to je bila prva generacija koja je završila Osnovnu školu Kreativan razvoj. ” (izvor: web stranice OŠ Kreativan razvoj)

…Prije nekoliko dana, dok sam tražio lokacije svih ustanova formalnog obrazovanja (osnovnih i srednjih škola, gimnazija, fakulteta, te tome pripadajućih učeničkih i studenskih domova), u namjeri da zalijepim svoje minijaturne oglase za instrukcije iz kemije na oglasne ploče svih važnijih škola u gradu Zagrebu koji u svojim nastavnim programima uključuju i predmet kemije, naletio sam i na ovu, nesvakidašnju školu. Školu koja potiče kreativnost od malih nogu, od vrtića preko osnovne škole sve do gimnazije. Iako je program više-manje sličan drugim javnim školama, u njoj su zastupljeni razni sportski sadržaji, ali se naglasak najviše stavlja na poticanje učenika da se razvijaju u svim područjima znanosti i umjetnosti. Škola po mom ukusu.

“Osnovni okvirni program za ovu školu i udžbenici isti su kao i za ostale javne opće gimnazije u Republici Hrvatskoj. Učenici obvezno uče engleski jezik svakodnevno i podijeljeni su u skupine, ovisno o predznanju po dolasku u školu. Drugi strani jezik ovisi o interesu u pojedinoj generaciji, a izbor je između nastavka učenja njemačkog jezika (peta godina učenja) i početnog učenja talijanskog jezika. Moguće je učiti i sva tri strana jezika, ovisno o broju zainteresiranih učenika (najmanje 5 u skupini).

Budući da razredni odjeli u prosjeku imaju 14 učenika, u nastavnim je strategijama manje vremena posvećeno frontalnom poučavanju, a dosta je pozornosti posvećeno izradi individualno planirane nastave. Takav pristup nastavnom programu omogućuje veće zadovoljavanje razvojnih i spoznajnih potreba svakog pojedinog učenika. Pojedini učenik može u nekim nastavnim područjima, odnosno aktivnostima, za koje je darovit ili za koje pokazuje izrazit interes, napredovati brže i izvan predviđenog okvirnog razrednog programa. To je osobito izraženo tijekom završnog razreda, kad se očekuje da će učenici odabrati željene fakultete za koje će se natjecati. U tom je slučaju moguća individualno pojačana nastava potrebitih predmeta.

Vodeći računa o mnogostrukom razvoju svakog pojedinog učenika, profesori uz suradnju roditelja nastoje osigurati sudjelovanje učenika u znanstvenim, umjetničkim, športskim i praktičnim aktivnostima. Spomenuti pristup traži i specifične didaktičke strategije koje omogućuju optimalnu individualizaciju učenja. Profesori se u realizaciji individualnih i zajedničkih nastavnih ciljeva orijentiraju na problemsku nastavu, učenje istraživanjem i mentorsko vođenje, a učenici su angažirani na individualnim i zajedničkim projektima. Osim pojačane satnice engleskog jezika (5 sati tjedno), pojačana je i satnica hrvatskog jezika i matematike (6 sati tjedno).

Škola u 5.300 m2 zatvorenog prostora ima tri športske dvorane i veliki zatvoreni bazen, a na 20.000 m2 vanjskog zelenila športske terene te je tjelesna aktivnost naših učenika vrlo naglašena. Naši učenici redovno sudjeluju na natjecanjima koja organizira Hrvatski školski športski savez. Najvredniji rezultati ostvareni su u stolnom tenisu: muška i ženska ekipa su 6 godina za redom državni prvaci. Obje ekipe su i aktualni europski prvaci u stolnom tenisu za srednje škole. Mladići su 2010. osvojili srebrnu medalju, a djevojke brončanu medalju na Svjetskom stolnoteniskom prvenstvu srednjih škola 2010. godine i srebrnu medalju 2012. godine također na Svjetskom stolnoteniskom prvenstvu srednjih škola.

Zajednički i izvedbeni program rada za svaku školsku godinu zajednički dogovaraju i planiraju ravnatelj, profesori, učenici i njihovi roditelji, tako da svaka generacija ne mora imati isti program i aktivnosti.

Nastava se odvija u vremenu od 9 do 16:35 sati, osim petkom kad je skraćena (obično do 13:10). Učenici u školskom restoranu tijekom radnog dana imaju tri obroka uključena u cijenu školarine: doručak, ručak i užinu.” (izvor: web stranice OŠ Kreativan razvoj)

…U svakom slučaju, od mnoštva raznih privatnih škola i gimnazija, kojih je svake godine sve više u Zagrebu, ova se ipak ističe po različitom pristupu pojmu obrazovanja, rekao bih prije svega multidisciplinarnog, kreativnog i modernog načina. Jedina zamjerka mi je što im je web stranica neažurirana, galerije slika treba popraviti i dodati još neke informacije.

Da li netko od vas ima kakvih iskustava s ovim vrtićem, školom i gimnazijom, posebno vi koji živite u i blizu Šestina?

Relevantni linkovi:

DV Kreativni razvoj:
http://www.dv-kreativanrazvoj.hr/

OŠ Kreativni razvoj:
http://www.kreativan-razvoj.hr/

Privatna gimnazija Dr. Časl:
http://www.privatna-gimnazija-casl.hr/

S weba:
http://www.seebiz.eu/os-kreativan-razvoj-rano-ucenje-str…/…/