“Dragovoljni rad (ili francuska posuđenica volonterstvo, volontarijat) je rad osobe koja obavlja posao za dobrobit drugih bez financijske naknade. Najčešća vrsta dragovoljnoga rada je sudjelovanje u aktivnostima nevladinih organizacija pojedinačno ili kao dio dragovoljnoga društva ili dragovoljne skupine. Razlozi za uključenje u dragovoljni rad su obično moralne prirode i ovise o individualnim pristupu sustavu vrijednosti. Uključuje se uglavnom radi pružanja pomoći drugim ljudima, kako bi se promijenio svijet koji ih okružuje na bolje.

Motivacija za svaku osobu koja radi dragovoljno je individualna. Često ju čini kombinacija sljedećih čimbenika:

– Altruizam: dragovoljac želi biti koristan drugima, i to dragovoljcu čini zadovoljstvo
– Kvaliteta života: dragovoljci jedan dio svojega vremena posvećuju drugima, doživljavaju to kao aktivni odmor
– Osjećaj dragovoljca da okolina cijeni njihov rad i zalaganje
– Vjerski razlozi: pružanje pomoći drugim ljudima kao duhovna obaveza ili sredstvo za postizanje višeg stupnja duhovnosti
– Skupljanje stručnoga iskustva: dragovoljni rad pruža mogućnost skupljanja iskustva koje može biti uključeno u profesionalni životopis i povećati vrijednost za buduće poslodavce
– Socijalni razlozi: dragovoljni rad može biti dobar način za upoznavanje određenog broja različitih ljudi, a i često je mogućnost za stjecanje novih prijatelja” (izvor: HR Wikipedija)

volontiranje

…U ovim vremenima socijalne i duhovne krize, velikog siromaštva, gladi i nezaposlenosti, ratova i sukoba, volonterstvo je i više nego potrebno, ako ne zbog ičeg drugog, onda zbog pokušaja da kao grupa ljudi pokušamo pomoći ovom ispaćenom i kompliciranom svijetu.

Rat u Siriji; glad, siromaštvo i epidemije u zapadnoj i istočnoj Africi, poplave u Europi, snježne mećave i uragani u Sjedinjenim Američkim Državama itd., suše i požari u Australiji, i više su nego dovoljan razlog za postojanje volontera i njihovih altruističkih namjera.

deva

Volontiranje postoji u različitim oblicima, kao npr. ono institucionalno poput naših najpoznatijih organizacija: Hrvatskog Crvenog Križa (koji je alfa i omega za sve krizne situacije u RH), Caritasa zagrebačke nadbiskupije (koji neumorno i svakodnevno pomažu siromašnima i beskućnicima putem hrane, obuće i odjeće), raznih samostana poput Samostana Marije Terezije u Zagrebu (koji u svojim prostorijama imaju crkvenu pučku kuhinju, besplatno kupanje jednom tjedno, dijeljenje besplatne odjeće i obuće, smještaj beskućnika); dragovoljna vatrogasna društva, tzv. DVD-i (uključuju se u slučaju požara ili elementarnih nepogoda); razni ljubitelji prirode (vode brigu o obilježavanju turističkih i planinarskih staza, održavanje spomenika); društva, udruge i humanitarne organizacije posvećene pomaganju ljudima-invalidima ili socijalno slabijih osoba (npr. različite dobrotvorne organizacije itd.); različite organizacije za rad s djecom i mladima; različite udruge za sport (dragovoljci prvenstveno rade kao treneri); udruge za zaštitu prirode (poput Zelene Akcije) itd.

crveni-kriz

Najpoznatiji regionalni volonterski centar kod nas je Volonterski Centar Zagreb, koji uz regionalne centre u Rijeci, Osijeku i Splitu te još nekoliko lokalnih centara čine Hrvatsku mrežu volonterskih centara, organizaciju koja je „krovna“ organizacija za razvoj volonterstva u Hrvatskoj i koji će ove godine proslaviti 20. obljetnicu svoga postojanja; od prvih akcija vezanih za pomoć ljudima u ratom okupiranim područjima RH, sve do raznih socijalnih, kulturnih, obrazovnih, infrastrukturalnih i inih programa kojima su pomagali svima onima kojima je pomoć bila najpotrebnija.

Prije dva mjeseca pročitao sam njihovu krasnu knjigu o desetoj obljetnici njihova djelovanja, u kojoj možete pročitati ne samo o povijesti i radu njihovog centra, nego općenito mnogo o samoj pojavi volonterstva u RH, ali i u svijetu, o raznih akcijama, vrstama volontiranja, itd.

Knjigu “Volonterski centar Zagreb: 1996.-2006. : prvih deset godina” možete posuditi u svakoj boljoj knjižnici.

Osim toga preporučam vam da pročitate i:

“O volontiranju i volonterima/kama” autorice Hrvojke Begović, inače i same članice VCZ-a na:

http://www.turbina-promjena.hr/images/dokumenti/O_volontiranju_i_volonterima.pdf

Za ostale informacije o volontiranju pročitajte na:

http://www.volontiram.info

I ne zaboravite, ako želite i volite volontirati, preporučam vam da posjetite službene stranice VCZ-a i besplatno se registrirate, te prijavite na slobodne volonterske programe, kako one lokalne, tako i one međunarodne prirode.

Više o tome na http://www.vcz.hr/

Advertisements