…”Četiri godišnja doba” (talijanski Le quattro stagioni) je popularni naziv za ciklus od četiri koncerta za violinu i orkestar, djelo talijanskog baroknog skladatelja, violinista i svećenika Antonija Vivaldija. Napisano je 1723., a objavljeno 1725.

U četiri koncerta Vivaldi je pokušao opisati zvukom ljepote svakog godišnjeg doba i stvorio ugođaj svakog od njih. Na primjer, fortisimo u Ljetu dočarava oluju s grmljavinom, a visoki tonovi violina i stakato u Zimi oštrinu leda. Koncerti slijede ustaljenu formu od tri stavka (brzi – polagani – brzi).

“Četiri godišnja doba” otkrivena su tek 1930. godine kada je u Nacionalnoj knjižnici u Torinu pronađeno više od polovice Vivaldijevih danas poznatih djela. (izvor: HR Wikipedija)

seasons

…Klasičnu glazbu treba slušati dušom, a ne tijelom. Od mnogobrojnih remekdjela ovog glazbenog žanra, danas sam odabrao jednu od najljepših skladbi koja je ikad objavljena i izvedena, Četiri godišnja doba – Proljeće, jedan od najizvođenijih koncerata za violinu i orkestar velikog Vivaldija.

Mnogo toga bi se moglo ispričati o ovom remekdjelu, ali budući se radi o glazbi, neka vaše uši slušaju, a um neka miruje.

Osnovno o Vivaldiju:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Antonio_Vivaldi

Male zgode iz njegova života:

http://www.putevimilosti.com/linkovi/glazba/2202-antonio-vivaldi

Još malo o njemu:

http://wannabemagazine.com/klasiku-molim-danas-antonio-vivaldi-cetiri-godisnja-doba/

Osnovno o “Četiri godišnja doba”:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Četiri_godišnja_doba_(Vivaldi)

I za kraj…

…”La musica è la melodia per l’anima”…

Uživajte!

“Proljeće” poslušajte na donjem YouTube linku:

https://youtu.be/pmOwlf99V64