“Peščanska cesta je nekad bila glavna prometnica koja je spajala Horvate i Jarun s Vrapčem, nekad općinskim središtem za sva naselja zapadno od potoka Črnomerca. Počinjala je kao nastavak Horvaćanske ceste, kod mosta preko potoka Črnomerca i mitnice, a zatim je otprilike slijedila trasu istočnog dijela Ulice Hrvoja Macanovića, a zatim Našičke do Zagrebačke avenije i potom dolazila do svog jedinog i danas preostalog dijela gdje se spajala s Rudeškom cestom u centru Rudeša (kod najstarije školske zgrade i današnjeg Doma zdravlja) i poslije nastavljala trasom današnje Jablanske i Oranice prema Vrapču. To je bila trasa kojom su u davna vremena djeca išla u školu u Gornjem Vrapču (koja je starija od škole u Rudešu), a i ostali stanovnici na mise, pogrebe…

Od izgradnje “Autoputa”, a pogotovo produženja Horvaćanske ceste, Peščanska cesta gubi na važnosti i pojedini njeni dijelovi dobivaju druga imena (Našička, Ulica Hrvoja Macanovića) i od nje preostaje samo djelić od cca 300-tinjak metara sjeverno od Zagrebačke avenije.

Kao zanimljivost, preostali djelić Peščanske ceste (sada se vodi kao “ulica”) još uvijek nosi staru numeraciju iako je od njenog “skraćivanja” prošlo već više od 25 godina (Staglišće je urbanizirano i pregrađivano tokom 80-ih godina).

Najniži kućni broj u Peščanskoj nosi neobična zgrada preko puta Getroa u kojoj su se posljednjih godina smjenjivale razne trgovine (GA bijela tehnika, Kia automobili itd), a to je 162, dok je najviši broj 180 kod raskršća sa Rudeškom.

Pretpostavljam da nema niti jedne druge ulice na Trešnjevci, a vjerojatno i u Zagrebu, koja ima veći najniži kućni broj!” (izvor: V.R., Mapiranje Trešnjevke)

…Zaista je mnogo toga zanimljivog i zagonetnog u našem gradu, a za što mnogi naši sugrađani ne znaju ili su možda čuli tek poneku zgodu. Mnogo misterioznih zgrada i prolaza, ulica sa čudnim imenima, višestruki kućni brojevi, ceste i pločnici koji nedostaju, stepenice koje vode u nikamo, uklete kuće itd…

U kategoriji Zagrebačkim ulicama…, pokušati ću Vam prikazati ono što je najzanimljivije u našem gradu, a da za to vrlo vjerojatno ne znate ili niste imali prilike od nekoga čuti.

Fotografija: Moderna katnica u Peščanskoj 162 (izvor fotografije: V.R., 2004.g.)

Link na zanimljivosti GČ Trešnjevke: http://www.mapiranjetresnjevke.com/