“Računalne igre uloga (eng. RPG, Role Playing Games) su jedan od najzastupljenijih i najpopularnijih žanrova u igraćoj industriji.

Samo ime dolazi zbog vašeg načina igranja. Kroz RPG-e najčešće vodite jedan ili više likova (grupa zvana party = družina) i preuzimate njihove “uloge”. Likovi mogu imati različite osobine (jaki napadi, specijalne čarolije i sl.), a glavni likovi se ističu dizajnom i naglašenim karakterom. Osim napredovanja kroz lokacije, skupljanja raznih predmeta (Itema) i uništavanja neprijatelja, RPG igre su poznate najviše zbog svojih osebujnih i kompliciranih priča koje se protežu kroz cijelu igru.” (izvor: HR Wikipedija)

…Ulazak u svijet računalnih igara zatekao me je početkom mog studija, negdje 2001/02. god., kad sam se po prvi puta susreo s modernim računalnim igrama iz žanrova RPG-a, RTS-a (iliti Real Time Strategy; jednostavno rečeno, stateških igara), ostalih arkadnih, avanturističkih, logičkih i inih žanrova.

Prve računalne igre ujedno su bile jedni od prvih računalnih programa koji su služili za testiranje nekih istraživačkih projekata i sl. Tako je jedna od prvih poznatih igara bila “Tennis for Two” iz 1958., koja je služila za testiranje jednog programa i preciznosti putanja i skalarnih vrijednosti. Igra je zapravo simulacija ping ponga, odnosno stolnog tenisa, a izmišljena je kao atrakcija za jednu veliku izložbu (poput današnjeg Expo-a) na Brookhaven National Laboratory u Uptonu pokraj New Yorka, na mjestu bivše američke vojne baze.

Nakon ove zanimljive simulacije, slijedila je malo složenija igra zvana “Spacewar!”, kreirana četiri godine kasnije. Iako je ova igra bila još jedna vrsta računalne simulacije, ovoga puta bitke dvaju svemirskih brodova, postigla je veliki uspjeh među njenim fanova, pretežno studentima.

Nakon toga, računala su postajala sve složenija, a kreiranje igara sve više biznis, a manje zabava i razbibriga naprednih programera. Tako treba spomenuti da je prva pomama za računalnim igrama, tada zvanih videoigre (da se razlikuju od uobičajenih društvenih igara igranih na ploči, u obliku karata itd.) koje su se često igrale na videoautomatima postavljenim u kafićima, zabavnim parkovima, obrazovnim ustanovama itd.; bila krajem 1970-ih i početkom 1980-ih. Inače, videoigrom se smatra svaka igra koja se igra pomoću računala ili igraćih konzola priključenih na računalo ili TV.

Prva moderna RPG igra bila je “Dungeons & Dragons”, kreirana 1974.god., po kojoj je cijeli Action RPG žanr dobio ime, a ubrzo poslije nje slijedile su i RuneQuest, Call of Cthulhu, Paranoia itd.

prva

Tada se razvijaju i prva računala i računalne konzole koje su u potpunosti ili gotovo u potpunosti izrađena za igranje računalnih igara. To je razdoblje poznatih marki poput Commodore 64 i 128, Atari 2600, ZX Spectrum 48K i 128 K, Amiga 500 i 1200 (jedna od prvih računala, uz IBM PC, koja su izgledala poput današnjih); te neizostavne, tada najpopularnije, japanske konzole Gameboy i Nintendo ( preteče Sony Playstation-a i MS Xbox-a).

U vrijeme tih računala i računalnih konzola (a potonje su se razlikovale od računala jer su bile kompaktnije i prenosive; neki se još sjećaju malih kazetica koje su išle u Gameboy), počeo je nagli razvoj mnoštva žanrova računalnih igara, od arkada (poput Donkey Konga, Pacmana, Armalyte-a…), avantura (Maniac Mansiona, Prince of Persia, Ultima, Dragon Wars, Wasteland, Legend of Zelda, Indiana Jones…), logičkih igara (poput neizostavnog Tetrisa ili Snake-a, jednih od igara na prvim mobilnim telefonima koji su počeli s proizvodnjom koje desetljeće kasnije), te nebrojenih sportskih i inih igara (od kojih sam nekako najviše volio razne oblike tenisa, košarke, vaterpola, razne utrke, a najčešće sam igrao Emlyn Hughes International Soccer).

indiana

Do današnjeg dana, od tih prvih računala za igranje igrica, Commodore 64 smatra se jednim od najjačih i najkvalitetnijih računala ikada proizvedenih.

A zatim su došle 1990-e i nagli razvoj 2D grafike, koji se očitovao u novim, poboljšanih žanrovima kao što je i RPG o kojemu je riječ u ovom postu. Krajem 1990-ih i početkom ovog stoljeća, počeli su izlaziti nastavci najboljih i najigranijih računalnih igara ikada proizvedenih, koji su se prodavali u milijunima, poput Baldur’s Gate-a, neizostavnog Diabla, Icewind Dale-a, Darklandsa, Fallouta, Final Fantasy-a, Neverwinter Nightsa, The Elder Scrollsa, World of Warcrafta (kombinacija RPG-a i RTS-a), i meni najdraža, jer mi je bila prva ovakvog žanra koju sam igrao, iako je stvarno sjajna, Soulbringer.

soulbringer

Ove vrste igara, kao što je već rečeno u uvodu, izrazito su kompleksne, zbog čega se ne preporučuju maloljetnim osobama, traže mnogo koncentracije, logički način razmišljanja, brzinu odlučivanja, dobro planiranje itd…

Ukratko, one su sukus svih drugih žanrova i zbog toga imaju najveću popularnost, iako danas rijetki igraju tzv. offline igre, nego gotovo isključivo online i to najčešće tzv. MMORPG (Massive Multiplayer Online RPG).

Od prvotnih 2D avantura iz 1980-ih, zatim modernijih RPG-a 1990-ih i 2000-ih, danas na tržištu imamo malo more raznih podžanrova, ali većina se igra preko interneta. Najnovije igre zahtijevaju računala s jakim procesorima, enormnim RAM-om, te još jačim grafičkim i zvučnim karticama, kako bi “progutali” sve te nove animacije i grafiku koja spaja najbolje od 2D i 3D tehnologije (a radi se već i na 4D tehnologiji i primjeni Virtualne Stvarnosti u igranju tih igara (tzv. VR-naočale). Neke novije igre su Diablo 3, Fallout 4, Witcher 3, Pillars of Eternity, Xenoblade Chronicles itd.

Linkovi:

Tennis for Two, prva službena igra: (https://en.wikipedia.org/wiki/Tennis_for_Two)

Commodore 64, jedno od najboljih računala 1980-ih: (https://hr.wikipedia.org/wiki/Commodore_64)

Najbolje igre 1980-ih: (http://www.80stopgames.com/site/commodore?page=2)

Najbolje igre na Commodore 64: (http://www.lemon64.com/games/votes_list.php)

O RPG-u: (https://hr.wikipedia.org/wiki/Računalne_igre_uloga)

Povijest RPG igara: (https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_role-playing_games)

Popis RPG igara, od 1975. do danas: (https://en.wikipedia.org/…/List_of_role-playing_video_games…)

Jedne od najboljih RPG igara 2015.: (http://www.ign.com/wikis/best-of-2015/Best_RPG)