“When you’re talkin to yourself
And nobody’s home
You can fool yourself
You came in this world alone
(Alone)…”

…Ovako počinje pjesma ovog nekada slavnog američkog rock benda iz tzv. Bay Area (područja zaljeva, op. pr.), iz područja zaljeva San Francisca, nekadašnje meke za sve one koji su bili drugačiji, počevši sa hippy pokretom i Djecom cvijeća iz 1960-ih i 1970-ih, preko glam rokera i teških metalaca 1980-ih, pa zatim sve do današnjih dana i jedne mješavine svih mogućih subkultura.

Također je ovaj grad, kojeg je najviše popularizirao Scott McKenzie svojom slavnom pjesmom “San Francisco” (1967.), koja je objavljena na početku spomenutog pokreta (poznatog slogana Flower Power), a mnogi ju smatraju i njegovom himnom; kasnije postao meka za homoseksualce.

No, tim tzv. Bay Area-om smatralo se cijelo područje zapadne obale SAD-a, sve od San Francisca na sjeveru do Los Angelesa na jugu. A iz ovog potonjeg, zajedno s hrpom drugih rock i heavy metal bandova, poniknuo je i Guns N’ Roses; kao spoj dviju prethodnih L.A. bendova; L.A. Gunsa i Hollywood Rose-a.

No, danas sam posebno htio reći nešto o jednom odličnoj pjesmi s njihovog najprodavanijeg dvostrukog albuma “Use You Illusion” (1991.), koji je podijeljen na dva dijela. Ova pjesma nalazi se na “Use Your Illusion II”, koji se prodao u daleko više primjeraka nego prvi dio (iako je i prvi dio bio odličan).

U ovom drugom dijelu, najpoznatije pjesme su “Civil War” (tako prigodan za naše exYu podneblje, tik na početku Domovinskog rata), “Knockin’ on Heaven’s Door” (možda i najbolja obrada istoimene pjesme velikog svjetskog tekstopisca Boba Dylana iz 1965.; postoji barem još jedna rave ili techno verzija iz 1990-ih (ali se ne mogu sjetiti kako se zove, tko zna neka mi javi), a tu je i manje popularna obrada Pink Floyda ili ona nešto bolja Dire Straitsa), zatim “Shotgun Blues” , “You Could Be Mine” (soundtrack iz filma “Terminator”), druga verzija famozne “Don’t Cry ” (prva verija je na “Use Your Illusion I”), te ona o kojoj danas govorim, “Estranged”.

Pjesma “Estranged” (ili Otuđeni, op. pr.) po meni je uz “Don’t Cry”, “November Rain”, “”Knockin’ on Heaven’s Door”, “Sweet Child of Mine” i “Welcome to the Jungle”, definitivno jedna od najboljih.

Njezine riječi, tj. stihovi, prava su mala poezija; instrumental, tj. glazba je višeslojna i stalno prelazi iz jednog oblika u drugi, dok je originalni videospot koji je napravljen za nju, pravo malo remek-djelo kakvo nije bilo neubičajeno za Gunse (poput slavnih videospotova za “November Rain” ili “Don’t Cry”).

Stoga slušajte i gledajte:

https://www.youtube.com/watch?v=dpmAY059TTY

Advertisements