“Paracelsus, pravim imenom Theophrastus Phillippus Aureolus Bombastus von Hohenheim (Einsiedeln, 11. studenog ili 17. prosinca 1493. – Salzburg, 24. rujna 1541.), švicarski liječnik, alkemičar, astrolog, znanstvenik, mistički filozof i okultist.

Godine 1509., u dobi od šesnaest godina, počeo je pohađati sveučilište u Baselu, gdje je studirao medicinu, kirurgiju i alkemiju. U tajne alkemije inicirao ga je opat Sponheima, Johann von Tritheim. Bio je kirurg u Strasbourgu, putovao je cijelom Europom te kratko vrijeme bio profesor medicine u Baselu, gdje je javno spalio Avicenin “Canon medicinae”, tada najautoritativniji udžbenik za liječnike, a odbacio je i medicinsku tradiciju koju je od 2. stoljeća određivao Galen. Zbog kritičkoga i oštro polemičnog karaktera njegovih djela nazvan je Lutherom medicine.

Pisao je na njemačkom jeziku. Za života je ostavio samo nekoliko spisa, među njima i kirurški traktat “Die grosse Wundartznei” (velika knjiga o liječenju rāna, op. pr.).

Preteča je ijatrokemijske terapije, prema kojoj se bolesti objašnjavaju kao poremećaji kemijskog procesa u organizmu i liječe kemijskim sredstvima. U liječenju koristio je živu, bakar, željezo, srebro i sumpor, a upotrebljavao je i biljke i ljekovite izvore.

Njegove tehnike liječenja uključivale su i astrologiju, pa je u svojim djelima izradio sustav astroloških talismana koji su trebali pomagati pri ozdravljenju.

Za njegova života službena medicina i filozofija smatrale su da su mu teze neprihvatljive maštarije koje “krnje ugled liječničkog staleža”. Negirajući dogme svoga vremena, piše vlastita opažanja (temeljena na “iskustvu prirode”) o profesionalnim bolestima, kugi, sifilisu, etiologiji, neurozama i psihozama.

Njegove medicinske i filozofske tvrdnje pune su mističnih, panteističkih, alkemijskih, novoplatonističkih, kabalističkih i naivno proročanskih elemenata.

U znanosti o “arehusu” (živoj sili koja pokreće svijet), o elementima koji tvore kozmos, o kemijskim procesima, o božanskom makrokozmosu, o promatranju organizma kao nevidljive cjeline, Paracelzusova medicina i filozofija, uza sva protuslovlja i apsurde, upućuje na novo pristupanje čovjeku i znanosti, koje je karakteristično za buntovne renesansne mislioce njegova doba.” (izvor teksta: HR Wikipedija)

…Osim što je bio prethodnik kasnije moderne medicinske kemije, bio je najpoznatiji kao jedan od osnivača i velikih zagovornika (i)jatrokemije.

” jatrokemija (grč. iatros, chemeia – liječnička kemija), smjer je u medicinskoj kemiji XVI. i XVII. st., koji životne procese i bolesti u organizmu svodi na kem. reakcije. Osnovni je zadatak kemije u pripremanju lijekova, čime je utrla put farmaceutskoj kemiji i liječenju anorganskim preparatima. Začetnik je Paracelsus (1493–1541).” (izvori tekstova: proleksis.lzmk.hr ; onlinerjecnik.com)

…Još kao tinejdžer, u svojoj 14. godini života, neposredno nakon upisa u srednju kemijsku školu (tadašnju KGTŠ, danas Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, u Zagrebu); bio sam fasciniran drevnom kemijom i njezinim otkrićima i “ludim” i danas pomalo neshvatljivim eksperimentima.

Takve preteče moderne kemije su i alkemija (al je arapski prefiks, a označava Allaha) i kasnija (i)jatrokemija.

Inače, sama riječ kemija dolazi od drevnog naziva starog Egipta. Kemet, ili Chemi znači crn, taman, ugljen, a ovom riječju se označavala i plodna zemlja oko Nila; tj. Egipat. Za razliku od Kemeta, Dešret je označavalo crvenu zemlju, odnosno ono što danas zovemo pustinja (eng. desert).

Više o porijeklu naziva Kemija pročitajte na:
(https://hr.wikipedia.org/wiki/Rani_razvoj_kemije)

Ako želite naučiti nešto više o Paracelzusu i njegovom alkemijsko-jatrokemijskom radu, preporučam vam da pročitate odličan biografski roman o njegovom životu i problemima koje je imao zbog neshvaćenosti njegovog rada od tada prilično primitivne i nedovoljno obrazovane okoline. Knjiga se zove “Paracelsus – kralj liječnika”, autora Perta Peternella, koja se može posuditi u većini naših knjižnica. Sama knjiga dio je sjajne Biblioteke Tragovi koju izdaje zagrebački nakladnik Cid-Nova. Biblioteka se sastoji od knjiga filozofsko-misteriozno-duhovnih knjiga i preporučam vam da ju pregledate.

“Biografski roman o liječniku Theophrastu von Hohenheimu koji je rođen 1493. godine kao sin Wilhelma Bombasta von Hohenheima, također liječnika. Živeći uglavnom u Austriji, južnonjemačkim zemljama i Švicarskoj, ali i putujući po drugim europskim zemljama, on se proslavio istražujući nove postupke liječenja i uvodeći hrabre novosti u medicinu, čime je izliječio mnoge ljude za koje se mislilo da su izgubljeni slučajevi. Krčeći neistražene puteve u medicinskoj znanosti u doba velikih povijesnih i duhovnih previranja u Europi, on je zadobio zahvalnost i divljenje mnogih koji su mu dugovali svoje zdravlje, ali je bio i žrtvom raznih spletaka potaknutih zlobom zavidnika. Oko njegova lika ispreplele su se brojne legende, kao i nikada razjašnjena zagonetka o bavljenju alkemijom…” (o knjizi, izvor teksta: Katalog KGZ)

paracknj

Također na Youtube-u možete pogledati originalni biografski film o Paracelzusu, ali film je sniman 1943., dostupan je u originalu na njemačkom jeziku, uz titlove na francuskom. Stoga, ako dobro vladate ovom jezicima, uživajte u filmu. Iako mislim da ćete veći dio filma shvatiti i ako samo pratite scene, bez poznavanja jezika, kao što to rade mala djeca.

Link na film: (https://www.youtube.com/watch?v=RE61tp6uHUs)

Potpunu biografiju Paracelzusa možete pročitati na EN Wikipediji: (https://en.wikipedia.org/wiki/Paracelsus)