“Za današnju temu o zanimljivostima našeg grada izabrao sam crkvu Sv. Ivana Krstitelja na Novoj Vesi, gdje sam položio prvu pričest, dok sam još s majkom živio u Novoj Vesi.

Naime, većini je vas poznato da su u vrijeme srednjeg vijeka, napose u 11. i 12. stoljeću kroz našu zemlju prolazili mnogi vojnici-križari koju su preko ondašnje Hrvatske išli u križarske ratove u Svetu Zemlju. Mnogi od tih vojnika prošli su kroz ondašnji Zagreb, tj. Slobodni kraljevski grad Gradec (točnije Grech) i crkveni Kaptol, zajedno sa susjednom Vlaškom Vesi, Susedgradom i Medvedgradom te okolnim pripadajućim im selima.

Jedni od tih vojnika bili su i templari, tajni viteško-svećenički Red siromašnih Vitezova Krista i Salomonovog hrama. A neki od tih templara u Zagrebu financirali su gradnju crkava i samostana.

Jedna od tih crkava bila je i Crkva Sv. Zaharija, oca Sv. Ivana Krstitelja, izgrađena u 12. st. od strane slobodnih zidara, tj. masona, još jednog, vjerojatno najdugovječnijeg tajnog društva. Uz crkvu izgrađen je i pripadajući samostan.

Sv. Zaharija je, po Bibliji, bio hramski tip, zato su ga templari i štovali, kao i samog Sv. Ivana Krstitelja. Osim toga, jedna od optužbi prema templarima prilikom njihova suđenja, bila je i da štuju glavu Ivana Krstitelja, koju su navodno posjedovali zajedno s pladnjem na kojemu je bila uručena kralju Herodu.

Na ulazu u današnju crkvu, pokraj jedne klupe nalaze se ostaci neke stare građevine. Da li su to ostaci ranije templarske gotičke crkve Sv. Zaharije ili su dio starije crkve sv. Ivana Krstitelja, ne zna se sa sigurnošću.

temelji

S druge strane, u predvorju današnje crkve, s desne strane, iza ograde od kovanog željeza nalazi se vrlo interesantan oltar. Interesantan je po tome što je lijeva strana oltara, na neki način, suprostavljena desnoj. Iako Gospa kao središnja figura svojom svetosti izmiruje dvije suprotnosti, ipak prizor podsjeća na dualizam i gnozu za koju su templari bili optuženi.

Na lijevoj strani nalazi se “crni kip” (pretpostavljam – sv. Antun), dok mu je na desnoj strani suprostavljen kip u bijelom plaštu. Nadalje, na lijevoj strani oltara je srebrom optočena minijatura crne Gospe s crnim Isusom, s krunama od zlatnih zvijezda. Crne Madone su toliko karakteristične za templare da ih je teško ne primjetiti.

crna-madona

Na sve to se divno nadovezuje pod crkve koji je popločen crno-bijelim pločama. Taj je motiv oduvijek bio prisutan u templarskim, baš kao i u masonskim hramovima, a simbolizira dualizam, herezu – gnozu…”

pod

…Ovaj tekst napisan je uz pomoć informacija iz podugačkog i opširnog teksta o ovoj temi, kojeg sam našao na web stranicama http://prikrivenisimboli.blogspot.hr ; stoga se zahvaljujem autoru tog bloga na svim relevantnim informacijama.

Fotografije koje sam ovdje predočio također sam skinuo sa spomenute web stranice, tj. bloga.