…ARPANet ili Advanced Research Projects Agency Network (Mreža Agencije za napredne istraživačke projekte, op. pr.), prva je službena globalna računalna mreža i preteča današnjeg Interneta.

Razvila se krajem 1960-ih (službeno je pokrenuta 1969., u doba “Djece cvijeća” i slavnog glazbeno-kulturnog festivala u Woodstocku), a gdje drugdje nego u “naprednim” Sjedinjenim Američkim Državama, i to kao računalna mreža koja će povezivati znanstveno-istraživačke centre na četiri američka sveučilišta: UCLA (Kalifornijsko sveučilište u L.A.), Sveučilište Stanford (u blizini San Francisca), Sveučilište Santa Barbara (dio megapolisa L.A.) te Sveučilište Utah (u Salt Lake Cityju).

pozicija

Prvotna namjera ovakvog spajanja računala bila je u komunikaciji i slanju istraživačkih podataka između znanstvenika na spomenutim sveučilištima. Podaci su se slali na tada novi, enkriptirani (zaštićeni) način, u obliku malih jedinica – računalnih “paketa”, koji su bili slani po točno određenim protokolima (tj. strogo definiranim pravilima) koje danas poznajemo pod imenom TCP/IP (transmisijski kontrolni protokol/internetski protokol).

Ovaj veliki projekt pokrenula je ARPA, Agencija za napredne istraživačke projekte, pod direktivom i uz finacijsku potporu američkog Ministarstva Obrane. Nakon što je projekt zaživio, povezivanje se nastavilo i s drugim američkim sveučilištima, a u konačnici i sa sveučilištima u Europi i ostatku svijeta.

struktura

U 1980-ima razvio se zaseban DARPANet projekt koji je imao najveću razinu sigurnosti, a koristio se samo u vojne svrhe, odnosno koristilo ga je isključivo američko Ministarstvo Obrane.

Nakon uspješne implementacije ovog znanstveno-istraživačkog projekta povezivanja sveučilišnih računala, projekt se proširio i na druge institucije, kako one financijske tako i druge obrazovne, a koristio se, između ostalih, i u globalnoj pomorskoj navigaciji (kao preteča današnjeg GPS-a, odnosno Global Positioning System-a).

Kako je vrijeme išlo naprijed, a tehnologija sve više napredovala, pojavila se težnja za nečim modernijim, što bi povezalo sve postojeće kompjutere, a posebno za one iz osobne upotrebe. Tako je ARPANet postupno zamijenjen nekim prijelaznim rješenjima, poput NSFNet-a, tj. Mreže znanstvenih i akademskih računala koje je financirala agencija NSF (Nacionalna Znanstvena Fondacija).

No, pred sam kraj 1980-ih svim tim prijelaznim rješenjima došao je kraj, kao i samom ARPANet-u, te je počela era Interneta (mreže svih mreža), koji se od svojih skromnih početaka (1989.), kada nije izgledao ništa bolje od njegove preteče ARPANeta, došao do velikog napretka, kakvog vidimo i danas.

povijest

Linkovi za dodatne informacije:

Sve o ARPANetu na EN-Wikipediji: (https://en.wikipedia.org/wiki/ARPANET)

Kratka i jednostavno koncipirana povijest ARPANeta: (http://searchnetworking.techtarget.com/definition/ARPANET)

Složenija (stručnija) povijest ARPANeta: (http://www.livinginternet.com/i/ii_arpanet.htm)