…Kad bi vam netko spomenuo Botanički vrt, velika većina vas bi odmah pomislila na naš slavan i prekrasan vrt gotovo u središtu grada, koji se nalazi smješten u kvadratu Marulićev trg – Runjaninova – Mihanovićeva – Miramarska. Naravno, radi se o Botaničkog vrtu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, gdje je smješten i njihov Botanički zavod.

No, grdno biste se prevarili.

Ne samo da se radi o drugoj vrsti vrta, već je i podosta udaljen od prvoga, cca tri kilometra zračne udaljenosti.

Ovaj naš drugi botanički vrt, smješten je u području GČ Gornji grad-Medveščak, na brdskoj strani Medveščaka, u Schrottovoj 39, slijepoj ulici koja se nalazi blizu Rockefellerove ulice i obližnjeg Mirogoja. Vrt je smješten pokraj zgrade Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a pripada Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu (FBF-u).

vrt

Na njegovih nešto više od 26 tisuća m2 nalazi se preko 1000 biljnih vrsta, a specifičan je po tome, što se radi isključivo o uzgoju ljekovitih i otrovnih biljaka, kao praktična nastava studentima FBF-a i znanstvena istraživanja farmaceuta. Vrt je osnovao veliki prirodoslovac, botaničar Fran Kušan, sada već davne 1946., a četiri godine kasnije predstavljen je široj javnosti. Osim za korištenje farmaceutima u nastavi i istraživanju, vrt je dostupan i široj javnosti, a može se posjetiti radnim danom od 8 do 15 sati.

djeca

U svojim počecima vrt se zvao “Botanički vrt ljekovitog i otrovnog bilja” i bio je jedan od rijetkih europskih botaničkih vrtova specijaliziranih za uzgoj takvih biljnih vrsta. Od 1969. godine stavljen je pod posebnu zaštitu kao spomenik prirode.

Osim vanjskog dijela vrta, moguće je posjetiti i unutrašnji dio, gdje se nalazi veliki herbarij koji je obnovljen prije četiri godine (kad je FBF slavio 130 godina svoga postojanja). Herbarij sadrži 34026 herbarijskih primjeraka vaskularnih biljaka i 1476 primjeraka lišajeva, a stvaranjem elektronske baze podataka o herbarijskim primjercima omogućeno je lakše pretraživanje zbirke.

herbarij

Više o ovom kuriozitetu našeg grada možete saznati na slijedećim linkovima:

O obnovi Herbarija: (http://www.24sata.hr/projekt-obnove-herbarija-fran-kusan-26…#)

O vrtu na HR-Wikipediji: (https://hr.wikipedia.org/…/Botani%C4%8Dki_vrt_ljekovitoga_b…)

Sve relevantne informacije o ovom vrtu na FBF-ovim stranicama, uz dva PDF dokumenta (“O vrtu”, “Herbarij Fran Kušan”) koji se mogu besplatno skinuti; pročitajte ovdje: (http://www.pharma.unizg.hr/…/us…/farmaceutski-botanicki-vrt/)

Pogledajte fotke iz vrta: (http://dnevnik.hr/…/mnogima-nepoznati-dio-zagreba-postoji-v…)