“Hermes Trismegistos (grč. Ἑρμῆς ὁ Τρισμέγιστος, lat. Hermes Trismegistus, odnosno Mercarius Termaximus, “triput najveći”), sinkretističko je božanstvo nastalo sjedinjenjem obilježja grčkog boga Hermesa i egipatskog boga Thotha. U prvim stoljećima poslije Krista pripisan mu je veći broj hermetičkih spisa koji su smatrani ostacima egipatske mudrosti, a zapravo su bili filozofsko-mistični teksovi iz helenističkog razdoblja. Kult, s vremenom, sjedinjenog Thotha/Hermesa slavio se u hramu u Hermopolisu u Egiptu.

Podrijetlo i osobine…

Novo božanstvo poznato pod imenom Hermes Trismegistos nastalo je kao proizvod grčkih kolonista u Egiptu (kolonija Naukratis) koji su svoga boga Hermesa poistovjetili s Thothom, nebeskim utemeljiteljem magije, izumiteljem pisma i čuvarom tajnih znanja. Također, ujedinjeni Hermes/Thoth smatra se, poput svojih dijelova i zaštitnikom astrologije i alkemije. Pretvorba egipatskog boga Thotha u helenističko božanstvo Hermesa Trismegistosa započelo je za vrijeme Kasnog Carstva (6. stoljeće pr. Kr.), no tek se od 3. stoljeća pr. Kr. može pratiti povijesni razvitak religije Hermesa. S vremenom je Hermes/Thoth humaniziran i pretvoren u mističnog kralja koji je vladao 3.226 godina i napisao 36.525 svitaka o prirodnim načelima. Kasnije je Jamblih smanjio tu brojku na 20.000 svitaka, a Klement iz Aleksandrije reducirao ju je na četrdeset i dva svitka.

Hermetički spisi…

Hermetički radovi prožeti sintezom egipatske tradicije, grčkog novoplatonizma, zoroastrizma, judaizma i kršćanstva, a što je posljedica sraza egipatske i helenističke kulture u prvim stoljećima kršćanske ere. Takvih radova bilo je u prošlosti mnogo, ali ih je dosta izgubljeno protokom vremena, ali i zbog sustavnog uništavanja. Od većeg broja hermetičkih spisa pripisanih Hermesu Trismegistosu, sačuvala ih se tek nekolicina na grčkom jeziku i niz fragmenata koje su sačuvali kršćanski autori. Među najpoznatijim tekstovima atributiranim Hermesu/Thothu, svakako je Corpus Hermeticum, kao i Asklepije (izvorno “Savršena rasprava”).

Hermes Trismegistos u islamu…

Islamski učenjaci su Hermesa Trismegistosa poistovjetili s Idrisom koji se spominje u Kuranu, a nadimak Trismegistos pogrešno je protumačen kao da se odnosi na tri odvojena lika. Prvi se izjednačavao s Idrisom (Henok u Bibliji) koji je živio prije Potopa. Drugi je navodno živio u Babilonu i bio Pitagorin učitelj, dok je treći živio u helenističkom Egiptu. Mnogi arapski prijevodi ranijih hermetičkih tekstova te mnoga izvorno arapska djela pripisivana su Hermesu, kojeg su smatrali prvim učiteljem znanosti i filozofije. Povezivali su ga s magijom, alkemijom i astrologijom. Hermetičkiu miso, a posebice alkemiju prihvatili su sufijski učitelji.” (izvor teksta: HR-Wikipedija)

…Hermes Trismegistos ili Hermes Tri-puta-najveći, kako su ga zvali njegovi najveći poklonici, koji su dolazili iz područja današnje Grčke, Egipta, Bliskog Istoka; ali i iz ostatka Sredozemlja.

Taj veliki mudrac i mislilac, jedan od osnivača alkemije i egipatske, posebno aleksandrijske protokemije, magije i okultizma, dugo se smatrao božanstvom nepoznatog porijekla i osobom koja zapravo nikada nije postojala, da bi se kasnije otkrilo da su pod tim imenom nešto kasnije pisali mnogi starovjekovni, ali i srednjovjekovni pisci. Naime, u ta vremena bilo je popularno potpisati svoje djelo imenom nekog starijeg i poznatog pisca, kako bi vam djelo dobilo na većoj važnosti, tj. kako bi se više čitalo i prodavalo.

S Hermesom i djelima koje mu se pripisuju, prvi puta sam se upoznao prije šest – sedam godina, kad su me jako zanimale razne okultističke, mistične, ezoterijske i magične prakse, kao i duhovne prakse općenito. Tada sam nabasao na jedno djelo u kojem se spominjala opširna povijest alkemije, aleksandrijske protokemije, jatrokemije, sufijskih mudraca, mistika Bliskog istoka, kaldejskih mudraca, itd.

Jedna od poznatih izreka koja se pripisuje ovom božanskom mudracu, a koja je objavljena u njegovom velikom djelu “Corpus Hermeticum” je: “Kako je gore, tako je i dolje”, pri tome misleći kako je na nebu, tako je i na zemlji (poznati kasniji citat iz Biblije); odnosno, ukratko rečeno, ona pravila i zakoni koji vrijede za nebeske sile i promjene, vrijede i za život i promjene na Zemlji.

knjiga

Ta knjiga, kao i cijeli opus vezan uz alkemijske i sve ostale mistične nauke, možda će biti težak za prosječnog čitatelja, ali za sve one koje zanimaju ovakve teme, neka posude neke knjige iz ove kategorije. Ponovno se pozivam na krasnu “Biblioteku Tragovi” izdavača CID-Nova, koja se može posuditi u gotovo svakoj knjižnici, a vezano uz ovaj tekst to bi bile slijedeće knjige:

“Egipat – mitovi Heliopolisa”,
“Kabala – stvaranje svijeta”,
“Corpus hermeticum”,
“Egipatska knjiga mrtvih – misteriji Amente”,
“Tajna doktrina antike”,
“Moć piramida” i
“Temeljna učenja ezoterijske filozofije”.

Za opširno objašnjenje života i djela mističnog Hermesa Trismegistosa pročitajte članak na EN-Wikipediji:

(https://en.wikipedia.org/wiki/Hermes_Trismegistus)