…Ova podebela knjiga izdana 1982. od strane nekoć vrlo poznatog exYu nakladnika “Mladosti”, odličan je osvrt na jedne od najvećih djela tzv. ozbiljne književnosti.

U svakom poglavlju, autor Antun Šoljan i njegovi suradnici pomno su odabrali ono što se smatra najboljim svjetskim romanima.

Jedno poglavlje opisuje ukratko, ali vrlo zanimljivo, samog autora dotičnog djela, cijelu njegovu epohu (njegove književne suvremenike itd.), njegova druga najbolja djela i prezentira ih na najjednostavniji i najrazumljiviji način, ali opet ne gubeći na svojoj kvaliteti.

Svako poglavlje se ukratko, sastoji od tri dijela: u prvom opisuje autora i njegova djela, u drugom sažetak tog odabranog djela, a u trećem je odabrano jedno poglavlje tog odabranog djela.

Ova je knjiga kao stvorena za svakog srednjoškolca kao uvod i pomoć u čitanju i pisanju lektire.

Osim ove knjige, u gotovo isto vrijeme počele su izlaziti i druge knjige iz istog opusa poput “100 najvećih djela svjetske književnosti” ili “100 djela književnosti jugoslavenskih naroda”. Obje ove knjige izdao je “Nakladni zavod Matice Hrvatske”.

Pa tko uživa u čitanju tzv. Vrhova svjetske i regionalne književnosti, neka barem malo prolista ove debele ali vrijedne antologije koje može naći u većini naših knjižnica.