“Autobiografija u kojoj su oživljena najvažnija razdoblja Horvatova života, od rođenja i dječaštva u Kotoribi, do odlaska u Zagreb pa u partizane, te postratni period u kojem je Horvat zbog svojeg djela Ciguli Miguli bio označen kao neprijatelj partije i nakratko uklonjen iz javnog života (epizoda koja ga je okrenula moru i plovidbi svijetom, nakon kojih su nastale i njegove najbolje knjige), pa nadalje…

Uzbudljiv život i društveni angažman aktivnog sudionika u dramatičnim, povijesnim mijenama 20. stoljeća, ispripovijedani zanimljivo te obogaćeni mnoštvom fotografija, intrigantnih faksimila pisama, dokumenata i druge knjižne građe, čine knjigu privlačnom široj čitalačkoj publici.” (izvor teksta: katalogkgz.hr)

…Memoari jednog od najvećih hrvatskih književnika, moreplovaca, avanturista i partizana Jože Horvata, napisana u dva dijela: prvi opisuje njegov burni život od rođenja 1915. do 1952.; a drugi dio je napisan kao intervju Jože i novinarke i književnice Đurđe Mačković o njegovom moreplovskom životu i poslije njega od 1952. do 2005.