…Sjećate li se onih slatkih malih igračaka kojima smo se igrali, a koje su dolazile u sklopu slatke mliječne čokolade Kinder Surprise engleskog proizvođača Kindera iz Greenforda?

Inače, danas je ovo poduzeće dio konzorcija Ferrero u kojem se nalaze, uz Ferrero (i njihovu poznatu kokos čokoladicu Ferrero Rocher), Nutella i Tic Tac. Iz kolekcije Kindera, tu su još i Kinder Chocolate, Kinder Bueno i Kinder Pingui, da navedem samo one najpoznatije proizvode.

Kinder Surprise, kao što mu i ime govori, je malo iznenađenje zapakirano u plastično jaje (obično žute boje), oko kojeg je prelivena mliječna čokolada u dvije boje, smeđa čokoladna izvana, a bijela mliječna iznutra i koju smo sa slašću svi grickali. Nakon što bi zgotovili čokoladu, slijedilo je iznenađenje, to iščekivanje što ćemo dobiti nakon što otvorimo plastično jaje.

Iako se u u današnjim jajima nalaze više-manje već gotove, jednodijelne igračke; dok sam ja bio klinac, još su prodavali igračke raznih oblika koje su se izrađivale iz više dijelova, zajedno s konciznim uputama kako ih složiti. Tako da su mi te igračke ostale u dobrom sjećanju, jer sam s njima naučio i mnogo o slaganju, rekli bi o mehanici i maketiranju. Trebalo se malo potruditi da slaganjem malih dijelova dobijete cijelu igračku. Naravno, igračke su većinom bile sastavljene ne više od 5-10 sitnijih dijelova koje bi složili za desetak minuta, ali ipak su bile fora. Bilo je tu malih vozila, strojeva, Štrumfova i ostalih likova iz crtića, itd. Jedan veliki i kreativni repertoar.

I dan danas imam u šupi hrpu tih igračaka, kako ovih višedjelnih (starijih), tako i ovih jednodijelnih, koji su danas uobičajeni. Budući je meni osobno slaganje tih dijelova bilo najzanimljivije iskustvo, nisam siguran zašto su prestali proizvodili igračke u dijelovima. Možda je glavni razlog taj što mala djeca imaju naviku da sve trpaju u usta, pa da im neki mali komadić ne bi upao u dušnik i sl. Uostalom, na pakiranju piše da se ne preporuča kupnja ovog proizvoda za malu djecu, mislim ispod 3 godine.

Kakva su vaša iskustva s Kinder Surprise-om?

Službena stranica Kindera: http://www.kinder.co.uk/en/

Forum gdje se možete razmijenjivati sa svojim figuricama (jedan od njih): http://www.croportal.net/…/ho…/igracke-iz-kinder-jaja-27404/

Lidija, rekorderka u broju skupljenih figurica: http://pricesadusom.com/rekorderka-u-broju-igracaka-lidijin-svet-kinder-jaja/