“Jiddu Krishnamurti je bio poznati filozof i pisac, indijskog porijekla. Govorio je o duhovnosti, meditaciji, ljudskim odnosima i pozitivnoj promjeni u globalnom društvu.

Krishnamurti je rođen 12. svibnja 1895. godine u bramanskoj porodici u Madanapalu, u Indiji, u kojoj se hranilo isključivo vegetarijanski. Otac mu je bio činovnik britanske kolonijalne uprave i član Teozofskog društva. Njegovi roditelji su imali jedanaestoro djece, od kojih je samo šest preživjelo djetinjstvo. On je bio slabo, boležljivo i “sanjareće” dijete, koje su učitelji i otac redovno tukli, držeći ga umno poremećenim. Kao dijete je imao čudna iskustva, “videći” sestru nakon njene smrti, kao i majku, koja je umrla kada mu je bilo deset godina.

1909. u četrnaestoj godini je sreo C. W. Leadbeatera na plaži ispred sjedišta Teozofskog društva u Adjaru, Indija. Od tada ga podižu Annie Besant i Leadbeater, predvodnici Teozofskog društva, koji su vjerovali da je on “vozilo” za očekivanog “Svjetskog Učitelja”. Sa 34 godine je stekao slavu i status mesije, kada ga je Teozofsko društvo proglasilo za inkarnaciju Maitreje Bude. Kasnije se usprotivio ovoj ideji, i raspustio međunarodnu organizaciju, Red zvijezde, osnovanu da je podrži. Ostatak života je proveo objavljujući knjige i držeći govore širom Indije, Evrope i SAD.

Napisao je više knjiga, među kojima “Prva i posljednja sloboda” (The First and Last Freedom), “Jedina revolucija” (The Only Revolution) i “Krišnamurtijeva bilježnica” (Krishnamurti’s Notebook). Pored toga, objavljen je i velik broj njegovih govora. Sa devedeset godina je govorio Ujedinjenim nacijama o miru i svjesnosti. Nagrađen je mirovnom medaljom UN 1984. godine. Posljednji govor održao je u Madrasu, u Indiji, u siječnju 1986., mjesec dana prije smrti, u svom domu, u Ojai, u Kaliforniji.

Njegove pristalice, putem organizacija u Indiji, Engleskoj i SAD, okupljenih oko njegovog učenja, i dalje objavljuju njegove mnogobrojne knjige i govore širom svijeta, na raznim jezicima.” (izvor teksta: HR-Wikipedija)

…Neću previše filozofirati o ovom velikom autoru, misliocu i redovniku; ali preporučam svima onima koji još traže svoj životni put da pročitaju neka njegova djela. Posebno preporučam knjigu mudrih izreka i tematike koje su bitne svima nama. Knjiga se zove Prodor u slobodu, i smatra se jednom od njegovih najveličanstvenijih djela.

prodor

Više o Krishnamurtiju: (https://en.wikipedia.org/wiki/Jiddu_Krishnamurti)

O ostalim djelima iz Biblioteke Tragovi izdavača CID-Nova: (http://www.cid.hr/pregled_knjiga_po_autoru.html)