…Većina ulica našeg grada dobila su nazive po mnogim hrvatskim ličnostima, ali i prirodnim i povijesno-kulturnim značajkama. Ali ono što je najzanimljivije od toga nisu sama imena, nego činjenica kako su naši urbanisti odlučili grupirati ulice po nekoj zajedničkoj karakteristici, tj. grupi i smjestiti ih u određeni dio grada, tj. u kvartove.

Tako npr. postoji kvart, odnosno blok ulica koja su dobila imena po našim rijekama. Ta grupa ulica nalazi se u predjelu zapadne Martinovke u GČ Trnje, a neke od ulica su Mrežnička, Dobranska, Koranska, Unska, Plitvička, Kupska i Bednjanska.

U zapadnijem dijelu Zagreba, na Trešnjevci, vjerojatno je i najveći broj tih grupiranih ulica. Tako se kod mene, na Ciglenici, nalazi blok zagorsko-prigorskih ulica: Zlatarska, Ivanečka, Humska (misli se na Hum na Sutli), Zagorska, Desinička, Vinagorska, Zabočka, Bistranska, Oroslavska, Stubička, Klanječka, Brdovečka itd.

Nešto južnije, između Baštijanove i Ozaljske ulice nalaze se istarski blok ulica: Istarski trg, Učkina, Rovinjska, Lovranska, Labinska itd. Ako se ide još južnije, gotovo do Zagrebačke avenije, doći će se do Naselja Istrana i Invalida, smještenog većinom između Veprinačke i Mošćeničke ulice.

Još zapadnije, u području Staglišće-Jarun-Vrbani smjestile su se dvije ulične grupe; one dalmatinske (Dugoratska, Pločanska, Sukošanska, Zatonska, Stobrečka, Krapanjska, Primoštenska, Rogoznička itd.), kao i tzv. mjesečne ulice u njihovoj blizini (Rujanska, Siječanjska, Listopadska, Travanjska, Srpanjska, Lipanjska).

No, često su poneke ulice iz određene grupe odvojene i nalaze se daleko od ostatka grupe, kao npr. Svibanjska koja se nalazi u Gajevom.

Grupa otočnih ulica smještena je na istoku, točnije jugoistoku Zagreba, na sjecištu Radnička-Vukovarska, a najzanimljivije su Rapska, Brijunska, Paška, Zlarinska, Čiovska, Pašmanska, Brijunska, Korčulanska, Hvarska itd.

Izuzetak su npr. Creska i Lošinjska koje se nalaze na Trešnjevci.

Zatim npr. dendrološka grupa, koja je dobila ime po vrstama drveća (Hrastik, Borik, Jasenik, Hrastovac, Lipovac, Smrekovac), a nalazi se na sjevernoj strani GČ Maksimir, u blizini Bijeničke ceste i Mirogoja.

Slična biljna skupina nalazi se u GČ Donja Dubrava, u kvartu Retkovec. Tamo su Aleja Lipa, Aleja Javora, zatim ulica Vrba, Sljezova, Perunika, Hrastova, Trešanja, Jasmina, Božura, Platana itd.

Nešto zapadnije od ove grupe, u istoj GČ Donja Dubrava, smještene su slavonsko-podravske ulice: Osječka, Kutjevačka, Gradiška, Valpovačka, Kobaška, Virovitička, Okučanska, Voćinska, Kloštarska, Pitomačka itd.

Blizu Baštijanove ulice nalazi se i mala skupina planinskih ulica: Velebitska, Mosorska, Dinarska, Bilogorska i Fruškogorska.

Mnogo je ovakvih uličnih grupa u Zagrebu, a neke su grupirane i prema nekim našim ličnostima i povijesnim događajima.

Znate li vi za neku uličnu grupu u našem gradu; o kojim se ulicama radi i gdje se one nalaze?