…Umjesto uobičajenog posta, danas ću u potpunosti objaviti svoj tekst od prije godine dana kojeg sam originalno napisao na svom blogu na anarchy4all.bloger.index.hr, kada sam s majkom išao po prvi puta u životu uživo gledati ovu sjajnu predstavu:

“…Petak navečer, u 20 sati i u 8 sati 😉 , započinje “luda” predstava u kooperaciji vjerojatno dva najstarija glumca u Lijepoj našoj, Peri Kvrgiću (87) i Leli Margitić (73), uz potporu kazališta Planet Art, u kojem nastupaju ovi glumci (ili barem jedan od njih), koji su odavno već u penziji (naročito Pero).

Na repertoaru u prekrasnom zdanju Koncertne dvorane “Vatroslav Lisinski”, u njegovoj Maloj dvorani izvodi se najdugovječnija predstava na svijetu sa istom glumačkom postavom, popularne “Stilske vježbe”.

Premijera predstave se održala 19. siječnja 1968. u Teatru ITD te se neprekinuto izvodi od tada. Predstavu, u kojoj jedna naizgled banalna zgoda iz “jedanaestice” prepričana na više načina postaje vrhunska komedija, režirao je Tomislav Radić prema djelu francuskog književnika Raymonda Queneaua “Excercices de style”. Uz Radića, prijevod i adaptaciju predstave potpisuje Tonko Maroević.

Na premijeri te u idućih šezdesetak predstava Kvrgićeva partnerica je bila Mia Oremović, a u siječnju 1970. njezinu je ulogu preuzela Lela Margitić.

Cijela jednosatna predstava u naizmjeničnom duetu ovih dvoje sjajnih glumaca govori o samo jednoj kratkoj priči, o zgodi čekanja popularnog tramvaja br. 11, na putu od Britanskog trga (gdje razni akteri ove priče ulaze u ovo zagrebačko prometalo), pa zatim o sukobu jednog ružnog mladića-klipana i debelog starca-kljakavca u pretrpanom tramvaju, te na kraju o kasnijem sastanku tog mladića sa svojim prijateljem i priči o famoznom dugmetu na nakaradnom kaputu tog mladića.

Ta priča ispričana je na nekoliko desetaka načina, od nekoliko verzija neutralnih promatrača, preko priča glavnih aktera-putnika u tramvaju, zatim preko stranih turista (Talijanke, Rusa, Engleskinje i Latina), zatim kao objava na radiju preko medija, u recitirano-pjevanoj verziji, stručnom znanstvenom monologu i matematički objašnjenoj verziji. S obzirom na sve te načine prikazivanja iste priče, tj. stilove pripovijedanja, otuda i naziv predstave Stilske vježbe.

U svakom slučaju radi se o jednoj vrlo kompleksoj predstavi koja zahtjeva od glumaca veliki angažman, mnogo zapamćenog i raznovrsnog teksta (na više jezika), vrlo zahtjevnu glumu uz pjevanje i izvođenje grimasa, te naravno neizostavni i unikatni “balkan-style” humor.

Svakako preporučam za pogledati, barem dok ovo dvoje glumaca još budu imali snage i volje nastupati pred publikom.

Galeriju slika s ove predstave pogledajte na https://www.facebook.com/ianus.christius/media_set…