…Kada biste jednog prosječnog Zagrepčanina ili općenito Hrvata, upitali kako se zove prvi filmski studio u Hrvatskoj, velika većina bi vam odgovorila da je to Jadran film. Iako ovaj odgovor nije daleko od istine, ipak nije u potpunosti točan.

Također bi vam možda svaki drugi-treći Zagrepčanec znao objasniti da se studijski prostori današnjeg Jadran filma, do prije 30-ak godina alfe i omege jugoslavenske filmske industrije (koja je zajedno s filmskim studijima ostalih exYu republika, od kojih je najjači bio još i beogradski Avalon film; svake godine “izbacivao” i do 100 filmova), nalaze na području Gornje Dubrave, u ulici Rudolfa Kolaka br. 12.

No, da skratim priču, ne, Jadran film nije prvi filmski studio, kako ni u Zagrebu, tako ni u Hrvatskoj. To počasno mjesto pripada Ocean filmu, preteči kasnijeg Jadran filma.

Ovaj studio osnovao je davne 1925. hrvatski filmski ekcentrik Franjo Ledić, a ime mu je dao prema istoimenom filmskom studiju u Berlinu, od kojega je “pokupio” većinu trikova i savjeta o pokretanju vlastitog studija.

Prostorije tog prvog studija nalaze se (iako su sada samo ruševine) u Horvaćanskoj ulici na Knežiji, a prvi film koji je ondje snimio kao samoprozvani prvi jugoslavenski režiser zvao se “Ciganska krv – dobrotvorka Balkana”.

Ime Ocean film nije dugo trajalo, jer je svoje poduzeće Ledić brzo preimenovao u sadašnji Jadran film. Nažalost po Ledića, taj prvi film nije doživio veći uspjeh, kao ni slijedeća dva. Nakon prvih filmova, objavio je svoju prvu knjigu, kao i prvi filmski časopis.

franjo-ledic

Taj Ledićev san o stvaranju zagrebačkog i jugoslavenskog Hollywooda propao je s početkom drugog svjetskog rata, da bi se nakon njegova završetka, Jadran film preselio iz Horvaćanske ceste u današnju Kolarovu ulicu u Gornjoj Dubravi.

Ovaj kulturno-povijesni spomenik danas je jedna velika ruševina, koju su zadnji puta, 2002., koristili skvoteri za svoju bazu. Nakon toga, njime se koriste beskućnici i klošari.

ostaci-oceana

Danas postoji jedna filmska produkcijska kuća koja se zove OCEAN FILM produkcije d.o.o., nalazi se blizu Šubićeve ulice i bavi se proizvodnjom filmova, videofilmova i televizijskog programa, a sa spomenutim filmskim studijem nemaju nikakve veze, osim što dijele isto ime.

Više o Ocean i Jadran filmu, Franji Lediću, prvim filmovima, stanju današnje lokacije itd., pročitajte i pogledajte na slijedećim linkovima:

Filmski studio Ocean film: (http://www.mapiranjetresnjevke.com/…/knezija/filmski-studio/)

Nepoznati Zagreb: (http://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb/oznaka/kneija)

Zaboravljeni ostaci filmskog grada: (http://www.libela.org/…/4179-zaboravljeni-ostaci-filmskog-…/)

Nepoznati život Franje Ledića… ili priča o genijalnom filmskom megalomanu: (http://www.jutarnji.hr/nepoznati-zivot-franje-ledica—-…/…/)