“U Zagrebu danas postoji oko tridesetak parkova i mnoštvo zelenih površina, koje se službeno ne uvrštavaju u definiciju parka ali služe za odmor i rekreaciju građana. Parkovi u gradu imaju upravo tu funkciju da služe za rekreaciju i odmor. Ne manje važna je i estetska funkcija kojom parkovi podižu vrijednost nekom prostoru i uljepšavaju ga. Parkovi su pluća grada. Proizvode kisik i djeluju kao veliki prirodni usisavači koji skupljaju čestice prašine i na taj način omogućuju gradu da diše.

Najpoznatiji park u Zagrebu bez sumnje je Maksimir. Smješten je u istočnom djelu Zagreba, udaljen desetak minuta od samog centra grada. U parku se nalazi pet jezera i mnoštvo potoka. U sklopu parka nalazi se i Zoološki vrt. Maksimir je omiljeno šetalište Zagrebčana još od davnina. Bogatstvo njegove flore i faune oduvijek je privlačilo različite vrste posjetitelja. Park je pogodan za rekreacijske i edukativne programe posjetitelja. Staze za šetnju, trčanje i bicikle privlače građane sa svih strana grada Zagreba. Velike livade pogodne su za piknike, priredbe i koncerte na otvorenom koji se tamo često i održavaju.

Botanički vrt u Zagrebu mjesto je gdje se uzgajaju biljke iz različitih dijelova svijeta. Smješten je nedaleko od glavnog gradskog trga i glavnog željezničkog kolodvora. Različite vrste biljaka čine ga zanimljivim i privlačnim za ulične šetače.

Park Ribnjak smješten je pored zidina Zagrebačke katedrale. Mali dječji park omiljeno je okupljalište djece i mladih iz centra grada. Zelenilo i mir garantiraju ugodne trenutke šetnje, lagane rekreacije i hlad u vrućim ljetnim danima.

Krenete li južno od Trga bana Jelačića prema Trgu kralja Tomislava, proći ćete kraj Zrinjevca, parka sa poprsjima poznatih hrvatskih ličnosti, meteorološkim stupom, fontanama i Glazbenim paviljonom.

Od ostalih parkova spomenut ćemo još neke: Opatovina, Tuškanac, Cmrok, Jabukovac.

Neki od navedenih parkova uz pripadajuće trgove čine takozvanu Zelenu potkovu Zagreba. Njezin drugi naziv je Lenucijeva potkova, a dobila ga je po najvažnijem zagrebačkom arhitektu i urbanistu Milanu Lenuciju. Trg Nikole Šubića Zrinskog, Trg Josipa Jurja Strossmayera, Trg kralja Tomislava, Trg Ante Starčevića, Botanički vrt, Trg Marka Marulića, Mažuranićev trg i Trg Maršala Tita svojim smještajem i rasporedom daju izgled potkove.

Svaki grad, bez obzira na svoju ulogu i važnost ima svoje male oaze. Samo o nama ovisi da li ćemo bar nakratko uronit u svijet mira i zelenila, te pobjeći od buke i gužve gradskih ulica.” (izvor teksta: zanimljivosti.hr)

…Izuzev ovih nekoliko prethodno spomenutih parkova i perivoja, treba spomenuti još neke za koje vjerojatno niste čuli ili ste možda čuli nešto malo.

Uz spomenute perivoje “Zelene potkove”, koji su najljepši i najuređeniji kompleks perivoja u Zagrebu; veleban park Maksimir (jedan od najstarijih parkova u Europi); Botanički vrt PMF-a (također jedan od prvih takve vrste u Europi) te Farmaceutski botanički vrt “Fran Kušan” (o kojem sam pisao nekoliko tjedana prije), unikatan kao vrt ljekovitog i otrovnog bilja; Park Ribnjak (nekoć močvarno područje poznato po malim ribnjacima po kojima je dobilo ime, danas okupljalište gradskih pankera) i pripadajući mu park Opatovinu na Kaptolu (kojeg najčešće koriste djeca OŠ Miroslava Krleže); Cmrok (veliku livadu s odličnom “stazom” za sanjkanje zimi 😉 ), Tuškanac (najveću park šumu u samom centru grada, i jedinu od svih većih parkova i šuma koja je ostala netaknuta do današnjeg dana, s mnoštvom šumskih staza); treba spomenuti i neke nešto manje poznate.

Uz komplekse parkova u sklopu ŠRC Jarun i Bundek, reći ću nešto i o parkovima i šumama Jelenovac (na krajnjem istoku GČ Črnomerec, nekoć poznatom po lovištu jelena, po kojem je dobilo ime, i jednom od bogatijih kvartova). Od bogatijih kvartova i parkova nikako se ne smije zaboraviti na Zelengaj i Pantovčak, te Sokolovac.

Nešto zapadnije tu su parkovi Vrhovec, pa od Vrapča prema Podsusedu grupa manjih lokalnih parkova. Na sjeveru, uz Mihaljevac je Mallinov park, poznat po najstarijem stablu sekvoje u gradu, a vjerojatno i u cijeloj RH.

Uz Maksimir se nalazi i spomen park šuma Dotrščina, veliki parkovi na Malešnici, Trnskom i Zapruđu itd. U južnoj Dubravi imamo Čulinečinu, Retkovčinu, Laz i Krčevinu, kompleks parkova i polja usmjerenih prema jugu. Ne smijem zaboraviti niti meni omiljeni park Orlovac na Ksaveru, poznat po svojim dugim stubama koje spajaju Ksaver s Jurjevskom ulicom. Tu je i također prije tjedan dana spomenuti četveroetažni park Glogovac pokraj ulice Medveščak.

Zaista je mnogo divnih i nama Zagrepčanima lijepih zelenih površina u gradu.

Znate li vi za neku koja vam je jako draga, gdje se nalazi i po čemu je posebna?

Više o nekim našim parkovima pročitajte na:

InfoZagreb: (http://www.infozagreb.hr/istrazi-zagreb/atrakcije/parkovi)

Buro247: (http://www.buro247.hr/…/5-najljep-ih-zagreba-kih-parkova-za…)