“Jedan od najznačajnijih engleskih pisaca, CHARLES DICKENS (1812-1870) u središte je svojih djela stavio stradanje običnog čovjeka svog vremena. Čvrsto vjerujući u pobjedu dobra na svijetu, prosvjedovao je protiv društvene nepravde i bespravlja.

To je središnja nit i romana Priča o dva grada (A Tale ofTwo Citties), u kojem prepričava ljudske sudbine, nevolje i odricanja svojih likova zahvaćenih burnim događajima iz vremena francuske revolucije.

Ipak, on je i humorist i sentimentalni pisac, pa je naročita draž većine njegovih djela u stalnoj izmjeni šale i ganutljive patetike, smijeha i suza. Porijeklom iz siromašne činovničke obitelji, nakon odlaska oca u dužnički zatvor – što je česta sudbina tadašnjih siromašnih slojeva, bio je prisiljen u jedanaestoj godini zaposliti se u tvornici, da bi većinu života proveo radeći kao činovniku odvjetničkoj pisarnici.

Na svojoj tužnoj sudbini u velikoj je mjeri gradio i radnju jednog od svojih najpoznatijih djela, romana David Copperfield, priče o teškom djetinjstvu i odrastanju siromašnog dječaka koji u ranim godinama postaje siroče i biva sam prepušten nemilosti života. Roman se posebno odlikuje toplinom pripovijedanja i zaokruženim likovima.

Slična je tematika i njegovih drugih djela, posebno romana Veliko iščekivanje (Great Expectations), dirljive priče o siromašnom dječaku Pipu. Među drugim djelima ističu se njegov prvi poznatiji roman Posmrtni spisi Pickwickova kluba (The Posthumous Papers ofthe Pickwick Club), zatim Nicholas Nickleby, Život i doživljaji Martina Chuzzlewita (Life and Adventures of Martin Chuzzlewit), Poslovanje s tvrtkom Dombey i sin, prodaja na veliko i malo, i za izvoz (Dealing with the Firm of Dombey and Son, Wholesale, Retail, and far Exportation) i drugi. Istakao se i pripovijetkama, kao što su npr. Božična pjesma (Christmas Carol) i Cvrčak na ognjištu (Cricket on the Hearth).”

(izvor teksta: Web Knjižara Verbum)