…Ne znam koliko vam je poznato, ali osim već spomenutih i mnogobrojnih zagrebačkih parkova, park-šuma i perivoja, u našem gradu postoje barem dva zaštićena privatna vinograda, koji su u vrlo dobrom i funkcionalnom stanju.

Za jednog, onog najpoznatijeg, vjerojatno ste čuli, a možda i vidjeli. Taj vinograd nalazi se u Tkalčićevoj ulici, našoj poznatoj drugoj gradskoj “špici”, pokraj popularnih drvenih Felbingerovih stuba koje spajaju Tkalčićevu ulicu s Radićevom, a prelaze preko stare Kožarske ulice, njezinog sjevernog dijela (inače, za one koji ne znaju, Kožarska ulica je danas podijeljena na dva dijela).

tkalca2

Za drugi vinograd vjerojatno niste čuli, a još manje vidjeli (osim izvana, s ulice, jer je pod strogim nadzorom, s video-kamerama). Taj iznimno zaštićeni privatni vinograd nalazi se u ulici Tuškanac, nedaleko park-livade Cmrok, i može se vidjeti jedino s ulice. Slikanje je strogo zabranjeno (iako sam ja uspio nekako fotkati jedan njegov dio), a razlog tome leži u činjenici što je ovaj vinograd jedan od rijetkih ovakve vrste u cijelom svijetu, a od upućenih sam otkrio da je jedan od mislim tri takva u Europi.

vinograd-tuskanac

Uz prva dva spomenuta vinograda, postoje još mnogi obiteljskog tipa na našim gradskim bregima, posebno u ruralnim dijelovima Zagreba, kao npr. u Mikulićima kod potoka Črnomerca, u Branovcu, Novoselcu i Jelševcu u Gornjoj Dubravi, nešto manje ih je u Gračanima i Markuševcu te Markuševačkoj Trnavi, na Vrhovcu (čak se i jedna ulica zove Vinograd), itd.

No ova prva dva koja sam spomenuo su raritet i zaista su vrijedna njihova očuvanja, te su zaštićeni spomenici krajobrazne kulture.