…Naš grad po mnogočemu je poznat, reklo bi se i unikatan.

Jedan od razloga zašto sam pokrenuo tematsku kategoriju “Zagrebačkim ulicama – zanimljivosti i paradoksi grada na Savi” je taj što sam već u svojim pješačko-fotografskim avanturama po gradu Zagrebu otkrio mnogo od tih posebnosti kojima naš grad obiluje. Kako te zanimljivosti ne bi ostale skrivene, odlučio sam ih podijeliti s drugima, te zbog toga svakih par dana objavim neku novu temu, ovdje na Libertas Nova, stranici za promociju kreativnih ideja i radova iz raznih popularno-znanstvenih, umjetničkih, religijsko-duhovnih i svakodnevnih tema, kako mojih, tako i gostujućih autora.

Danas sam odlučio napisati nešto o našoj starozagrebačkoj, nekad slavnoj obrtničkoj Kožarskoj ulici (koja je dobila ime po mnogobrojnim privatnim kožarskim radnjama).

Naime, kako je krajem 19. st./ početkom 20. st., zbog naglog razvoja grada, posebno onog industrijskog sektora, odlučeno da se tada već poprilično zagađeni potok Medveščak preusmjeri i zabetonira prostor iznad njega (što većina Zagrepčana do dana današnjeg nije preboljela), tako je stvoreno novo stambeno naselje. Na mjestu nekadašnje uličice Nad potokom, koja je kao što joj i ime kaže, išla iznad i uz spomenuti potok, izgrađena je današnja slavna Tkalča, druga zagrebačka špica (poslije one u Bogovićevoj ulici).

Kako je građena Tkalčićeva ulica i okolne kućice, tako je stara Kožarska sve više gubila na svojoj dužini i smjeru. Na kraju svog tog redizajniranja tada jedinog urbanog dijela grada, od jedne ulice, nastale su dvije, točnije dva dijela iste ulice.

kozarska2

Prvi dio, onaj južni, ide od mjesta koje se nalazi na pola puta od križanja Tkalčićeva/Skalinska i parka Marije Jurić Zagorke, pa preko spajanja s Malim stubama (s kojima se spaja s Radićevom), sve do malo sjevernije od Pivnice Mali Medo u Tkalčićevoj. U ovom prvom dijelu nalazi se i poznati Restauratorski zavod.

Drugi dio počinje malo dalje, tek nekih 30-ak metara sjevernije kod Restorana Rocket Burger, pa zatim prolazi pokraj istočnog odvojka Kožarske ulice, spoja s Mlinskim stubama, zatim nešto dalje s Felbingerovim stubama, da bi u konačnici završila ponovno na Tkalčićevoj, otprilike preko puta zapadnog ulaza u Centar Kaptol. Prvi dio mnogo je kraći od drugog i iznosi cca 100 metara, dok je drugi dugačak cca 500 metara.

Osim same Kožarske ulice, siguran sam da u Zagrebu postoji barem još jedna ulica ili put koji je podijeljen na više dijelova.

Jedan od takvih je i Gagarinov put, koji je presječen na nekoliko djelova.

Prvi najzapadniji dio ide od Nove ceste do Drenovačke ulice, drugi od Drenovačke do Andrašecove ulice ( dio je poznat po Vrtiću Vrbik gdje sam i sām išao, te bivšem Željezničarskom rasadniku), zatim od Andrašecove ulice do Savske ceste (poznat po trešnjevačkoj divljoj tržnici, starom buvljaku).

buvljak

Poslije prelaska Savske ceste nastavlja se pokraj Učiteljske akademije sve do Ružičkine ulice, presijeca ju do Zelenog trga, pa zatim sve gotovo do Slavonske avenije, gdje naglo skreće dužim odvojkom na zapad preko drugog prijelaza preko Zelenog trga i sjevernog kraka Slavonske avenije sve do dijela koji se spaja s južnim krakom i gleda na neboder našeg “čokoladnog tornja”, tj. Vjesnika.

uciteljska

Na kraju ovog kratkog izlaganja, pitam vas da li vi poznajete neku zagrebačku ulicu ili put koji je presiječen na više dijelova?