HISTORY REPEATS ITSELF!

…Da, nažalost, povijest se vrlo često ponavlja, i to najčešće u svojih negativnim aspektima (ratovi, epidemije bolesti, glad, siromaštvo, diktature…). Srećom, kako svaka medalja ima dvije strane, i kako se u svemu lošem može naći i nešto dobro, tako je i povijest naše civilizacije ostavila i mnogo lijepih i pozitivnih trenutaka, mnoga važna otkrića i izume, otkrivanje nepoznatih zemalja, kultura i jezika, mnogih materijalnih ali i duhovnih otkrića, te najvažnije spojila je sve ljude ovog svijeta u jedno veliko globalno selo, u čemu smo više napredovali nego nazadovali. Istina, napredak uvijek sa sobom nosi i negativne aspekte (više lokalnih ratova, širenje novih bolesti, zagađenje prirode, stvaranje još veće razlike između siromašnih i bogatih…), ali i mogućnost, da sada ujedinjeni u različitosti, spoznamo jedni druge i prestanemo biti praznovjerni i predrasudni.

…Knjiga na koju sam nedavno naišao, zove se “Povijest čovječanstva – 150 000 godina ljudske povijesti” autora Cyrila Aydona, odličnog pripovjedača i poznavaoca ljudske povijesti:

“Knjiga Povijest Čovječanstva na uzbudljiv nas način uvodi u velike ideje u povijesti kombinirajući pritom najnovija povijesna istraživanja i arheologiju kako bi odgovorila na neka od pitanja koja nas zanimaju. Od čovjekova prvobitnog odlaska iz Afrike, preko nastanka poljoprivrede, širenja jezika i religije, uspona velikih civilizacija, industrijske revolucije pa sve do tehnološkog napretka 21. stoljeća, Homo sapiens pokazao se kao izuzetno prilagodljiv i inovativan. Cyril Aydon pripovijeda o 150 000 godina ključnih događaja, od kojih su nam neki već poznati a neki novi, od udomaćivanja ovaca do izuma papirnatog novca, otkrića Amerike i uspona moderne Kine, te postavlja pitanja koja su važna za naš budući opstanak.”

Od svih knjiga o povijesti naše civilizacije koje sam do sada pročitao ( a pročitao sam ih zaista mnogo), ova je definitno broj jedan, kako po jednostavnosti samog pisanja i objašnjavanja, odličnog načina pripovijedanja i prikazivanja činjenica (pisanih poput uzbudljivog romana), kratkih i jasno definiranih poglavlja (svako pohlavlje je dugačko 5-10 stranica), tako i mnogobrojnim i zanimljivim detaljima s kojima sam se tek sada upoznao.

Npr.;

znate li što je to Dijamantna sutra?

tko je bio veliki kralj Ašoka, koji je vladao jednim od najvećih i najmodernijih carstava na kugli zemaljskoj ?

tko je Ibn Batutta, jedan od najvećih putopisaca i hodočasnika svih vremena?

tko je izmislio papirnati novac, barut, magnetni kompas, mehanički sat, moderne astronomske sprave, prvu tiskanu knjigu…?

zašto je austrijska carica Marija Terezija bila tako važna za širenje utjecaja novca u današnjem svijetu?

što je doista dovelo do prvog i drugog svjetskog rata?

zašto su Buda i Con Fu Tze toliko važni za povijest istočne Azije, kao i cijeloga svijeta?

da li je Srednji vijek zaista bio tako mračan?

što je dovelo do izbijanja Kuge polovicom 14. st.?

itd…

Svima vama koji volite povijest, arheologiju, etnologiju, demografiju, lingvistiku itd., toplo preporučam da pod obavezno posudite ovu malu, ali vrijednu knjigu.

Sretno vam čitanje!