“Ako je Medvednica Zagrebu udah, pluća grada, tržnica trbuh, onda se usudim reći da su jezera Savica, jedno malo srce koje kuca održavajući grad živim u svoj njegovoj prirodnoj ljepoti.

U jednom malom kutku Zagreba, točnije njegove periferije, uz rijeku Savu uzdiže se visok dimnjak za koji svi zagrepčani znaju. To je Toplana koja vrši opskrbu toplinskom energijom velikom dijelu grada. Tu se nalazi pravo blago, koje sam otkrila davno i vraćam mu se kad god mogu.

Neki gledaju u njega svakoga dana sa svojih prozora i balkona i ne sluteći što se krije u blizini.

Jezera Savica, njih 12, s ribičkim domom Športskog ribolovnog društva Pešćenica čiji članovi (mnogi od njih su hrvatski branitelji) brinu i pridonose ekološkom očuvanju jezera, organiziraju natjecanja, edukativne sadržaje za djecu i slične aktivnosti. Ovaj raj 1991. godine proglašen je Značajnim krajobrazom s posebnim zoološkim rezervatom.

Jezera imaju zanimljiva imena:

Ušće (dubina do 5m), Veliko jezero (dubina do 7m), Mazutara, Mala graba, Žuta graba, Lopočara, Vrbova (dubina do 6m), Plavac (dubina do 8m), Ciganska, Hawai (dubina do 3m), Potkova (dubina do 5m) i Stara Savica.” (izvor teksta: Coolinarka)

savica2

“Nalazi se u rubnom dijelu Peščenice uz istočni dio Novog Zagreba, u prostoru od Radničke ceste do rijeke Save, a sjeverno od odlagališta Jakuševac. U bližem okruženju smješteni su: stambena naselja Savica Šanci i Borovje, Toplana, gospodarska zona oko Radničke ceste, dok se s južne strane rijeke Save nalaze odlagalište otpada i sajmište Jakuševac, kao i stambena naselja Zapruđe, Utrine, Travno, Dugave i Hrelić. Obuhvat nije stambeno područje zbog čega nije u sustavu javnog gradskog prijevoza grada Zagreba. Kroz područje je planirana izgradnja trase nove gradske avenije koja povezuje sjeverni i južni dio Zagreba. Gradski značaj nastaje jer je područje jezera uz Savu naglašenih izvornih prirodnih obilježja visoke razine bioraznolikosti, a koje je značajno kao ornitološki rezervat i zaštićeni krajobraz.

Predlaže se bolje pješačko povezivanje područja jezera s rijekom Savom, i stambenim naseljima Savica Šanci i Borovje, kao i uređenje javnih gradskih površina za rekreaciju i druženje. Građani ističu značaj ornitološkog rezervata i izvora pitke vode na jezerima Savica kao i na mogućnost uređenja kvalitetne rekreativne zona u sačuvanom prirodnom okolišu nedaleko od centra Zagreba.” (izvor teksta: zagrebzamene.d-a-z.hr)

savica3

“Zagrepčane riječ “jezero” u velikoj većini slučajeva odmah podsjeća na Jarun ili Bundek, dva najpoznatija zagrebačka jezera, a tek onda možda na Maksimirska jezera ili možda na jezero Čiče pored Velike Gorice koje je jedno vrijeme bilo često posjećivano izletište. No, u Zagrebu i okolici ima i drugih jezera koja nisu ništa manje vrijedna pažnje, a koja poznaju tek ribiči i lokalno stanovništvo. Jedno od njih, čini mi se čak možda i najmanje poznato od svih, jest jezero Savica odnosno jedno od nekad nekoliko prisutnih jezera (točnije nekadašnjih rukavaca Save) na području između Savice i Petruševca od kojih su neka zatrpana posljednjih desetljeća za potrebe izgradnje naselja Borovje.” (izvor teksta: Nepoznati Zagreb na blog.dnevnik.hr)

karta

…Ovu zelenu oazu na jugoistočnoj periferiji grada Zagreba upoznao sam prije dvije godine, dok sam u jednoj svojoj gradskoj pješačkoj avanturi odlučio obići gotovo cijelu GČ Peščenica-Žitnjak; počevši od Meštrovićevog paviljona, pa preko Zvonimirove ulice i Donjih Svetica, Borongaja i Resnika, južno do industrijskih pogona i polja Žitnjaka, sve do Petruševca i Savice Šanci. Prošavši brojne oranice ruralnog Petruševca došao sam do nasipa i tamo prvi puta ugledao taj zamršeni splet jezera i uskih zemljanih staza s nekoliko većih ili manjih drvenih mostova. Uz dopuštenje jednog od članova ribičkog društva ŠRD Peščenica, za vrijeme održavanja svjetskog prvenstva u ribičiji, prošao sam mnogim stazama ovih jezera, sve dok se nisam našao na njihovom sjeveroistočnom izlazu u pretežno romska naselja Savice Šanci, pa preko željezničke pruge i, kako sam ih tada nazvao, naselja duhova sve do Radničke ceste. Tu je završila ta moja šestosatna pješačka dnevna avantura u kojoj sam prošao po mojoj procjeni nekih 25 kilometara. U samom području jezera nalazi se i mala ornitološka postaja, jedna od mislim tri takve u RH, u kojoj se svake godine održavaju radionice o promatranju i proučavanju ptica, pretežno namjenjene djeci.