…Kad se samo sjetim koliko sam puta prošao ovom cestom u središtu grada, uključujući i u dane dok je bila u fazi popravaka, a da sam tek prije nekoliko mjeseci otkrio da je slavna kao mjesto prvih biciklističkih utrka i nogometnih utakmica u našem gradu. U neku ruku, ovu cestu bi mogli nazvati i prvim mjestom za sportsku rekreaciju u gradu pod Sljemenom, uz poznati park Maksimir, u kojem su se održavale biciklističke i atletske utrke (a ove potonje još su i danas aktivne), kao i prve vaterpolske utakmice.

igraliste-karta

Naime, krajem 19. stoljeća, na prostoru današnje ceste, nalazilo se prvo kružno biciklističko trkalište, tzv. Velodrom (što je francuski izraz), kojeg su dali izgraditi članovi zagrebačkog biciklističkog saveza. Naime, možda neki od vas ne znaju, ali krajem 19. i poč. 20. st., biciklizam je u Europi bio na vrlo visokim granama po popularnosti, kako među rekreativcima, tako i među rijetkim tadašnjim profesionalcima. Biciklistički standardi za utrke tada nisu postojali, pa su trkači vozili bicikle i velocipede raznih dimenzija, oblika i brzina. Tako je i nastala potreba za Velodromom Koturaška.

bicikli

Neposredno prije početka I. svj. rata, u Zagrebu je biciklizam postao manje popularan, pa je Velodrom, nakon nekoliko godina nekorištenja i zapuštenosti, prenamjenjen i pretvoren u drugi nogometni stadion jednostavnog naziva Koturaška, koji je nakon stadiona u Kranjčevićevoj bio najpopularniji za tadašnje fudbalere. Na tom novom stadionu odigrana je utakmica prva dva zagrebačka nogometna kluba, PNIŠK-a (Prvog nogometnog i športskog kluba) i HAŠK-a (Hrvatskog akademskog športskog kluba). Na tom stadionu igrala je i naša, tada jugoslavenska reprezentacija.

Kad je taj stadion postao premalen, raspušten je, a HAŠK-ovci su se preselili na svoj, tada tek izgrađen stadion Maksimir, kojeg su poslije II. svj. rata preuzeli (bolje rečeno, oteli) predstavnici novooformljenog kluba Dinamo (potomka NK Građanski), koji je prije igrao na raznim lokacijama, uključujući i stadione Kranjčevićeva i Koturaška.

Nakon II. svj. rata, Koturaška cesta je izgubila svoje sportske objekte, ali ne i sportski značaj, jer se do mislim 1970-ih ili 1980-ih, kroz ovu ulicu, održavala rekreativna biciklistička utrka zapadnim dijelom grada koje je sponzor bio Večernjak. I danas ta utrka postoji pod istim sponzorom (Večernjakova biciklijada, prošle godine bila je 34. po redu), ali je staza usmjerena na istočni dio grada. Mislim da postoji i biciklijada kroz Dubravu pa dalje na istok, prema Ivanjoj Reci i Dugom Selu.

vecernjak

I da, za kraj, naziv Koturaška dolazi od starozagrebačkog izraza koturanje, što znači bicikliranje, tj. vožnja bicikla. Kotur znači kotač.

Više o ovoj temi:

Igralište NK Građanskog u Koturaškoj: (https://hr.wikipedia.org/wiki/Igralište_Građanskog)

Povijest Velodroma i Stadiona Koturaška: (https://en.wikipedia.org/wiki/Stadion_Koturaška)

O hrvatskom i svjetskom biciklizmu: (http://proleksis.lzmk.hr/11032/)

33. Večernjakova biciklijada: (http://biciklijade.com/detail/1174)

Osmislite vizualni identitet ovogodišnje Večernjakove biciklijade: (http://www.vecernji.hr/…/osmislite-vizualni-identitet-vecer…)

Povijest nogometnih igrališta u Zagrebu: (http://blog.dnevnik.hr/…/font-colorcc0000povijest-nogometni…)