…Da li biste mi vjerovali kada bih vam rekao da je lijepa naša prepuna prirodnih i povijesno-kulturnih znamenitosti po kojima smo unikat ne samo u Europi, nego u i cijelom svijetu?

Vjerojatno bi.

A da li biste mi vjerovali kad bi vam rekao da je svaki komadić naše zemlje po nečemu poznat i toliko drugačiji da bi ga valjalo detaljno istražiti, i što je najbitnije ponuditi kao vrhunsku turističku ponudu?

Možda.

Ali zato mi nećete vjerovati da su mnogi ti fenomeni skriveni od pogleda znatiželjnika, i da se turističke atrakcije (vrlo često i zanimljivije) nalaze podalje naše uobičajene primorske turističke ponude.

Nisu more i priobalje, te grad Zagreb, jedino što možemo ponuditi turistima kao specifikum ovih krajeva.

Jedan od tih unikata nalazi se u srcu Podravine, cca 12-ak kilometara udaljenog od centra grada Pitomače.

Križnica je veliki riječni otok, unikat u ovoj regiji, ali vjerojatno i šire. Naime, kako u tom dijelu lijepe naše rijeka Drava podosta meandrira, tj. mijenja smjer kretanja, dogodilo se da je baš u tom dijelu Podravine rijeka odlučila, na jednom svom dijelu, ulijevati se sama u sebe.

Da, dobro ste čuli.

Otok Križnica sa središnjim istoimenim naseljem nastao je ulijevanjem Drave same u sebe. Do nedavno, budući je jedan manji sjeverni dio otoka pripadao Mađarskoj, bilo je graničnih sporova, koji su srećom završili na obostranu korist dvaju susjednih naroda. Mađari su dobili dio teritorija podalje od ovog otoka, dok su naši dobili cijeli otok. Budući smo sada i mi i oni u EU, ta granica je ionako fiktivna. No, kakvi mi jesmo Hrvati, mi svoje turističke vedute ne znamo iskoristiti, i to na pravi način.

slika križnice

Naime, iako je ovaj otok sam po sebi fenomen, kako znanstvenicima, tako još više i turistima, taj otok “zjapi” prazan i gotovo nenaseljen. Izuzev jednog malog sela, mnoštva oranica, te mnogobrojnih rukavaca i jezera koji oplavljuju otok, a koji služe preteženo za ribičiju mještana i drugih entuzijasta; druge koristi od toga nemamo.

A da ne spominjem da se na južnom kraju otoka nalazi prekrasna pješčana plaža s uređenim odmaralištem i terenom za odbojku na pijesku i slične sportove uz vodu. K tome, tu je i prekrasan visoki drveni viseći most (sam po sebi kulturni spomenik) koji povezuje otok s ostatkom Podravine u smjeru Pitomače.

most

Stoga pitam nadležne, kako one u gradskom uredu Pitomače, tako još i više TZ Koprivnice i Podravine, što namjeravaju poduzeti s tim pitanjem? Misle li taj prostor osposobiti i urediti za prihvat turista, posebno onih željnih avanturizma, ribičije, možda čak i nudista. Osim toga, jedna ponuda već postoji.

U samom mjestu Križnici nalazi se ugostiteljsko-turistički objekt Dravska Iža, koji je izgrađen po principu starih podravskih kuća, koje su se zvale Ižama (podravska kratica od zagorskog naziva Hiža, tj. kuća). Osim dobre gastronomske ponude, treba spomenuti i mali bazen za lagano “bućkanje” i odmor nakon napornog dana.

iža

Ovo mjesto je toliko “razvikano”, da je u zadnjih nekoliko godina broj stanovnika naglo opao, a ono nekoliko klinaca odlučio je ići u školu u Pitomaču, jer je u zadnjim godinama dok je još funkcionirala OŠ Križnica bilo 2-3 učenika i jedan profesor. Osim toga, kad nastupe jesenske kiše i proljetno otapanje snijega, Drava poprilično nabuja i prelazak preko rijeke (koji se odvija skelom), je nemoguć, što znači da je u tim trenucima ovo malo preostalih mještana u potpunosti odvojeno od “ostatka svijeta”.