…Tridesetak godina je prošlo otkako su stanovnici elitnih kaskadnih stanova na Ksaveru (pretežno umirovljenici), dočekali gradnju i puštanje u pogon nagibnog dizala, tzv. druge zagrebačke uspinjače. Nakon tri godine u punom pogonu i nekoliko kvarova, to malo čudo tehnike još uvijek je u funkciji (bijah tamo s ekipom šetača prošlog proljeća).

usp2

Donosim par ulomaka o samoj uspinjači s dvije web stranice:

“Konačno je, nakon 33 godine, došao dan kada puštamo u pogon uspinjaču na Ksaveru – poveznicu između Zvijezde i Cmroka, rekao je gradonačelnik Milan Bandić na gornjoj stanici uspinjače koja izlazi na Jurjevsku ulicu.

Zahvaljujući sugrađanima na strpljenju i razumijevanju svih ovih godina, gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što je ovaj problem riješen i time uspostavljena žila kucavica za oko 1000 ovdašnjih stanovnika koja će im uvelike poboljšati i olakšati uvjete života, posebice onih starijih.

Uspinjača ima četiri stanice, odnosno staje na svakoj od četiri etaže, a osim njene rekonstrukcije, radovi su obuhvatili zamjenu i popravak kulira na stubištu, zamjenu i ličenje ograde, žbukanje zidova i podgleda stepenica, te generalni servis svjetiljaka javne rasvjete i zamjenu oštećenih stupova kao i njihovo bojanje.” (izvor teksta: Zagreb.hr)

usp3

“Ksaver je ime ulice koja povezuje Gupčevu zvijezdu i Mihaljevac, te je naziv za naselje koje se nalazi između Gupčeve zvijezde i ulica Medveščak i Jurjevske. Administrativno spada pod Gradsku četvrt Gornji grad – Medveščak.

Naselje je sa gradom povezano tramvajskim linijama 8 i 14 te noćnom linijom 33.

Zanimljivo da je unutar stambenog kompleksa Ksaver sagrađena druga zagrebačka uspinjača koja je tek od 2014. godine u prometu. Za razliku od gornjogradske Uspinjače, ova je besplatna i automatizirana.” (izvor teksta: Zgportal.com)

***više informacija o obje zagrebačke uspinjače možete pročitati i na: http://zkahlina.ca/cro/?p=2194

…Nadam se da će ova zagrebačka zanimljivost i dalje biti u funkciji i sa što manje kvarova, te da će krasiti kaskade na Ksaveru, bez kojih Zagreb ne bi bio ono što jest.

stara
stara ksaverska “uspinjača”