“Zagreb i Hrvatska rijedak su primjer europske metropole i države koja nema Muzej automobila, dokumentarni film o povijesti automobilizma, a do nedavno nije imala ni monografiju na temu najvažnijeg proizvoda u novijoj povijesti grada, koji je zauvijek promijenio društvene procese.

Muzej automobila Ferdinand Budicki bit će značajan za Grad Zagreb jer će osim svojih osnovnih izložaka: starodobnih automobila, motora i bicikala u prostoru održavati mnogobrojne tematske izložbe fotografija, tehničke radionice, predavanja i tribine, restauracije, projekcije filmova te druge manifestacije koje su povezane sa predstavljanjem, učenjem i promoviranjem stopetnaest godina automobilističke kulture u Hrvatskoj.

muzej3

Do sada je prikupljeno nekoliko tisuća fotografija od kojih veliki broj do sada nisu viđene i koje se ne nalaze u vlasništvu ni jedne gradske i državne institucije jer su prikupljene iz obiteljskih albuma prvih automobilista na ovim prostorima. Prikupljeno je i nekoliko sati dokumentarnog filmskog materijala u razdoblju od 1909. – 1990. na temu automobilizma u Hrvatkoj.

Kulturni identitet Hrvatske na početku prošlog stoljeća kroz automobilističku kulturu prezentiranu u budućem Muzeju morao bi predstavljati turističku atrakciju i pružiti novi pogled na grad koji je od početka motorizacije bio dio razvijenog europskog društva i svih društvenih tokova koji su proizašli iz novog poretka.

Muzej F. Budicki ima namjeru postati centralno mjesto okupljanja i druženja za hrvatske klubove starodobnih automobila i motora, a poseban naglasak bit će na učenike osnovnih i srednjih škola koje će kroz metodičke radionice prilagođene različitim uzrastima, te zabavu i igru spoznati jedan egzotičan dio nacionalne povijesti. Jedan od glavnih ciljeva Muzeja automobila Ferdinand Budicki bit će osnivanje Društva za proučavanje povijesti automobilizma u Hrvatskoj, koje će se baviti prikupljanjem i arhiviranjem građe, održavanjem raznih tematskih predavanja i na koncu tiskanjem novih monografija na spomenutu temu.

Konačni cilj Muzeja je revitalizirati premalo poznati dio naše gradske i nacionalne povijesti te dati uvid u prvo pionirsko razdoblje začetaka automobilizma na ovim prostorima. Prikazati u novom svjetlu najznačajnije događaje i ličnosti.

Pokretanje Muzeja automobila Ferdinand Budicki pod pokroviteljstvom je predsjednika RH prof. dr. sc. Ive Josipovića.”

(izvor teksta: web stranice Muzeja automobila F. Budicki)

muzej2

…Tako je pisalo neposredno prilikom otvorenja ovog muzeja, a ovaj tekst je iz 2012. god. Naravno, malo toga se promijenilo po tom pitanju. Istina, muzej je tu, otvoren za javnost, prepun zanimljivih izložaka i sve što stoji u gornjem tekstu je točno. Otvoren za posjetitelje kojih nema, ili bolje rečeno dolaze na kapaljku. I to pretežno strani turisti.

Proteklog ljeta s ekipom šetača pošao sam na put kroz našu najdužu gradsku ulicu, Branimirovu (oni koji još ne znaju, duga je cca 8,5 km, za razliku od Ilice, koja je duga “samo” cca 6,1 km). Putem smo svratili do ovog muzeja, te na nagovor mog prijatelja Damira Koboevića, ušli u prostorije muzeja, tamo upoznali jednog od njegovih osnivača, koji neumorno vodi ovu kulturnu instituciju i dežura na glavnom info pultu. Od spomenutog gospodina otkrili smo mnoge podatke o povijesti automobilizma, dao nam je i da poslikamo neke dijelove muzeja, a za uzvrat sam kupio jedan prigodni magnetić sa slikom jednog automobilskog prototipa.

muzej4

No, najveći problem, kako ovog, tako i mnogih naših drugih muzeja, kao i kulturnih institucija uopće, je jako mali posjet gostiju, unatoč činjenici da se u njima ima stvarno mnogo toga za naučiti, a cijene nisu toliko previsoke.

Pa se ja pitam, da li smo mi Hrvati zaista pravi Balkanci, kako nas svijet tretira, obični divljaci sposobni samo za ratove, nerede po stadionima, vulgarne izraze, kave i pivo na silnim gradskim “špicama” i narodnjake u tzv. disko klubovima?!

Gotovo sve naše kulturne institucije imaju ovaj isti problem, kako privući ljude na svoje zanimljive “evente”, a posebno kako odvući klince s narodnjaka, beskonačnog uživanja alkohola i droga na nešto korisno, poučno i zabavno.

Možda se jednog dana svi zapitamo kamo to ovaj naš jadranski brod plovi, prije nego se nasuka na hridi ove moderne civilizacije. A tada će, bojim se, biti prekasno.

Više info o muzeju na: http://www.otk-ferdinandbudicki.hr/index.php