…U cilju bolje informiranosti, poticanja i promicanja kreativnog rada, kao i poticanja učenja kroz zabavu, odlučio sam uvesti još jednu temu na stranice ovog kreativnog mini-projekta Libertas Nove.

Naime, kako je opće poznato, najbolji način na koji možete nešto naučiti i to na svoj vlastiti način, i u svoje slobodne vrijeme, tj. kada to vama odgovara, je kada to radite interaktivno, u formi nekog natjecanja, ili kad se od vas traži da neku dotičnu temu objasnite na svoj način, uz vlastite komentare, prijedloge i kritike.

Najbrži način da nešto savladate u ovom svijetu preobilnih informacija je kroz vaša osjetila, i to podjednako čitanjem, gledanjem i slušanjem. Stoga, kako bih popularizirao sve ovo s čime se bavim i o čemu pišem na ovim stranicama, prikazao ih u najboljem svjetlu, te aktivno uključio i same čitatelje, odlučio sam se na mali kreativni eksperiment.

Kako bi naučili o mnogim zanimljivim stvarima, odlučio sam da ih treba predstaviti na razne načine. Čitanjem zanimljivih knjiga, slušanjem glazbenih albuma i gledanjem filmova najbolji je način da ostvarite sve ono o čemu sam prethodno govorio.

Stoga sam odlučio da će svaki čitatelj mojih postova imati pravo da jednom mjesečno, po vlastitom izboru, odabere koju knjigu bi želio da naša mala grupa čita, koji glazbeni album da sluša i koji film da gleda. Naravno, možete izabrati samo jedno od ponuđenih, a možete i sve tri opcije. Nakon što čitatelji ponude neke svoje prijedloge, uslijediti će glasovanje (putem ankete ovdje na WP-u, ili drugoj stranici (jer još nisam shvatio kako pronaći link i postaviti anketu iliti poll na objave na WP-u)).

Knjiga, glazbeni album i film koji budu imali najviše vaših glasova u periodu glasanja biti će odabrani za čitanje, gledanje i slušanje u narednih cca mjesec dana. Nakon tih mjesec dana, kad objavim post vezan za ovaj naš kreativni eksperiment, svaki čitatelj moći će u svojevrsnoj parlaonici ponuditi neke svoje komentare o pregledanim djelima, kritike, primjedbe, pohvale, kao i savjete za buduća djela. Svaki čitatelj ima pravo na prijedlog jedne knjige, jednog glazbenog albuma i jednog filma.

Uvjeti da bi neko djelo bilo prihvaćeno su slijedeći:

– knjiga ne smije biti duža od 500ak stranica; ako je tiskana onda mora biti dostupna za posudbu u većini lokalnih knjižnica; ako je digitalna tada se mora moći besplatno skinuti, tj. downloadati s neke besplatne web stranice ili platforme

– glazbeni album mora biti dostupan za besplatno preslušavanje preko interneta i u cijelosti (npr. preko YouTuba)

– film može biti igranog, dokumentarnog ili animiranog tipa i također, kao i glazbeni album, mora biti dostupan za besplatno gledanje preko interneta i u cijelosti (npr. preko YouTuba)

– za digitalne knjige, glazbene albume i filmove treba se navesti točna web adresa gdje se imenovani nalaze

Za kraj, navesti ću svoje prijeloge, da vidite kako to izgleda:

Ianus Christius:

– tiskana knjiga “Priopćenja pustinjaka” (autor nepoznat)

– glazbeni album “Pearl”, autora Janis Joplin (link: https://www.youtube.com/watch?v=fZGN3Ja0J60)

– igrani film u engleskoj verziji “Jadnici” (link: https://www.youtube.com/watch?v=tj-VmrMYtUI)

P.S. I da, zaboravih reći, vaše prijedloge možete poslati najkasnije do kraja petka, jer preko vikenda slijedi glasanje za najbolje opcije, a od ponedjeljka idemo na čitanje, gledanje, slušanje! 🙂