“Grad mladih smješten je u istočnoj podsljemenskoj zoni na području zagrebačke Dubrave. Obuhvaća 50 hektara ograđenog i hortikulturno uređenog prostora Park šume i zaštićeno je kulturno dobro. Cijeli vanjski prostor perivoja osmišljen je šetnicama, sastajalištima s klupama i stolovima, otvorenim paviljonima, sjenicama, šumskom pozornicom, parkom skulptura i sportskim terenima.

Iz Grada mladih moguće je otići na poludnevne ili jednodnevne izlete u šarolike gradiće i mjesta Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije ili istraživati „bijeli Zagreb grad“, koji goste mami nebrojenim sadržajima.

Smještaj korisnika moguć je u većem broju različitih samostojećih objekata, namjenski građenih za prihvat djece u organiziranom boravku. Postoji posebno izgrađen školski objekt s učionicama, kabinetima, kino dvoranom sa 120 mjesta i pozornicom.

Grad mladih pruža restoransku uslugu, a na raspolaganju su i dvije sale, pogodne za različite svečane proslave.”
(izvor teksta: nazor.hr)

restoran
Restoran

…Do početka Domovinskog rata ovaj kompleks bio je središte raznih aktivnosti za djecu i mlade, a sjećam ga se jako dobro, jer sam u jednom ili dva navrata i sām bio njihov sudionik; jednom u vrtićkoj dobi, a drugi puta kao mali pionir (usput rečeno, moja generacija 1981/82 bila je jedna od zadnjih koja je nakon završetka prvog razreda OŠ dobivala tu “počasnu” titulu). Bilo je tu mnogo druženja djece raznih dobi, društvenih igara unutar bungalova gdje smo imali dnevne/spavaće sobe i restoran; kao i mnogobrojne igračke i sportske terene u samoj šumi. Zabave nikad nije nedostajalo, sve je bilo lijepo uređeno i održavano, a unutar parka su nas vozili malim vlakićem po uzoru na one turističke kakve i danas možete vidjeti u centru Zagreba, kao i na obali, posebno u zapadnoj Istri, poput onih u Umagu, Novigradu i Poreču.

A kakvo je danas stanje s ovim lijepim kompleksom?

Unatoč ovom krasnom uvodu sa stranica nazor.hr; blago rečeno, očajno.

Bungalovi su krajnje zapušteni, neuredni i poludevastirani; ili barem tako izgledaju izvana. Tereni su gotovo izvan funkcije i neodržavani na primjeren način, šumske staze zarasle i neodržavane, stari stolovi za stolni tenis i teren za minigolf gotovo da i ne postoji; ljuljačke, tobogani i razne druge vanjske igračke su u još gorem stanju. Ukratko, izuzev restorana u glavnoj zgradi na ulazu u Grad mladih (nekadašnji Pionirski grad), stanje je krajnje loše i vrijeme je da gradska uprava, na čelu s Bandi(ti)ćem dođe obići ovo mjesto i započnu s obnovom ovog vrlo važnog mjesta za djecu i mlade. Vrijeme je da se nekadašnjem Pionircu vrati stari sjaj, da se kompleks modernizira i da možda dobije i neku novu funkciju. Uostalom, nijedna od budala u našem gradskom odboru se nije sjetila da obnove ovaj kompleks kako su, između ostalog mogli ugostiti studente sportaše za vrijeme prošlogodišnjih studentskih igara. Restoran je ok, bungalovi bi bili još bolji za smještaj, a okolna priroda bi svakom natjecatelju dala dodatnu motivaciju prije samog odlaska na natjecanje. Ali jedno su naše želje, a drugo hrvatska, a posebno zagrebačka realnost, gdje je važnije graditi fontane za nekoliko desetaka milijuna kuna, da se Bandi(ti)ć može hvaliti pred stranih turistima; ali Grad mladih, Jezera Savica, PP Medvednica i njena žičara itd. nisu uopće bitni. Dok god bude vladalo takvo stanje u gradu i državi, ne trebamo očekivati nikakve pozitivne promjene, nego nastavak devastacije onoga što su naši stari gradili desetljećima prije ove lijepe naše samostalne RH, gdje se ništa pozitivno napravilo nije, osim što su sve pokrali i uništili. Kad se samo sjetim svih napuštenih prostora u Zagrebu, devastiranih tvornica (nekadašnjih exYu divova) itd., mrak mi padne na oči. Kad ćemo konačno prestati govoriti: ovdje je nekad bilo to i to i početi: ovo je nova tvornica, nova park šuma itd…

igralište
Veliko igralište

Galeriju s izleta od prije godine dana s fotografijama ove lokacije možete pogledati na linku: https://www.facebook.com/media/set/…

Autor ovih fotografija: Damir Koboević

A više o Gradu Mladih pročitajte na službenim stranicama: http://www.nazor.hr/default.aspx?id=301

ja
Moja malenkost na ljuljački