…Nakon završetka glasanja za najbolji izbor knjige, glazbenog albuma i filma, koje je trajalo proteklog vikenda, ukupno 11 pristiglih opcija dobilo je ukupno 21 glas, o čega je prvih 11 bilo s moje strane (po jedan glas za svaku opciju; kako bi moji glasovi bili neutralni i kako bi isprobao funkcionalnost same ankete), te 10 s vaše strane.

Ovo su konačni rezultati:

KNJIGE:

Iluzija o Bogu (Richard Dawkins) – 2 glasa

Kad je Nietzsche plakao (Irwin D. Yalom) – 2 glasa

Umijeće ratovanja (Sun Tzu) – 2 glasa

Otmjenost ježa (Muriel Barbery) – 2 glasa

Priopćenja pustinjaka (nepoznat autor) – 1 glas

 

GLAZBENI ALBUMI:

Pearl (Janis Joplin) – 3 glasa

Mutter (Rammstein) – 2 glasa

Carstvo (Aleksandra Radović) – 1 glas

 

FILMOVI:

Jadnici (Glenn Jordan, 1978; prema romanu Victora Hugo-a) – 3 glasa

Alien (Ridley Scott, 1979) – 2 glasa

Tijek vremena (Richard Donner, 2003) – 1 glas

 

…Kao što možete vidjeti, što se izbora najboljeg filma i albuma tiče, tu je sve jasno, ali kod knjiga imamo čak četiri glasovno izjednačena naslova. S obzirom da sam ja voditelj ove male kreativne učionice, na meni je bilo da odaberem najbolju knjigu od ovih ponuđenih. A to je bio teški izbor jer je svaka po nečemu posebna i vrijedna, i zaslužuje da je se pročita. Nakon malo razmišljanja i pregledavanja kataloga knjižnica i interneta, odlučio sam se za svojevrsnu filozofsku dramu „Otmjenost ježa“ francuske spisateljice Muriel Barbery. Knjiga se može nabaviti u svakoj lokalnoj knjižnici ili knjižari (ako ju baš želite kupiti).

 

ČITAM, GLEDAM, SLUŠAM

– Izbor mjeseca travnja 2017. –

 

KNJIGA:

Muriel Barbery – Otmjenost Ježa

jež

GLAZBENI ALBUM:

Janis Joplin – Pearl

(link na album: https://www.youtube.com/watch?v=fZGN3Ja0J60&t=9s)

Janis_Joplin-Pearl_(album_cover)

FILM:

Glenn Jordan – Jadnici (1978., prema romanu Victora Hugo-a; link na film: https://www.youtube.com/watch?v=tj-VmrMYtUI&t=5577s)

lesmiserables1978

…Sada kada je glasanje završeno, na vama je, posjetiteljima ove web stranice, da do kraja mjeseca travnja, pročitate, poslušate i pogledate ove naše najbolje izbore, da bi u postu kojeg ću objaviti krajem spomenutog mjeseca o ovoj temi, napisali svoje najbolje komentare, uvide, dobre i loše strane svih ovih djela, s obzirom na njihovu kvalitetu, vokalno-instrumentalne izvedbe pjevača i svirača glazbenog albuma; glumačke izvedbe glumaca, scenarij, produkciju i režiju filma, književne sposobnosti i maštu autora knjige, itd.

Cilj ove male kreativne učionice, ovog malog kreativnog projekta je ne samo potaknuti čitanje, slušanje i gledanje najboljih svjetskih djela kako bi povećali svoja znanja i opću kulturu korisnika interneta (posebno onih mlađeg uzrasta), nego i potaknuti ih na razvoj kritičkog i konstruktivnog mišljenja prema samim djelima, a sve s konačnim ciljem kako bi jednog dana i sami stvarali remek djela, svatko u svojoj željenoj djelatnosti.

P.S. Iako su od 11 djela izabrana tri najbolja, to ne znači da ne smijete čitati, gledati ili slušati i preostalih osam… 🙂