“Otvorena televizija osnovana je 25.5.1989.godine. Bila je to prva nezavisna televizija bivše Jugoslavije, osnovana izvan državnoga televizijskog sustava JRT-a. OTV je već u osnutku zamišljena kao prva komercijalna televizija bivše Jugoslavije, unatoč socijalizmu ili baš zbog njega. Nakon demokratskih i tranzicijskih promjena u zemljama Istočne Europe, osamostaljenjem Hrvatske, OTV je postala vodećom lokalnom televizijom države.

Svoju ulogu leadera OTV koristi u organiziranju mreže lokalnih televizija, koje nekoliko godina djeluju kao cjelina, emitirajući u prime-timeu zajednički program od enormnog utjecaja.
Informativnopolitički program CCN-a, čiji je OTV osnivač i predvodnik, imao je odlučujuću ulogu u demokratskim promjenama 2000., kada je OTV, kroz CCN, bio jedinom alternativom informativnom monopolu državne televizije, HTV.

Kroz ovih 20 godina postojanja OTV je kao svoj trademark razvijao žanrove informativnog, političkog i zabavnog programa.

Njegove političke i informativne emisije u hrvatskoj javnosti imaju kultan status, upravo stoga što izlaze iz okvira, monopola i nadzora države.

…Zabavni program OTV-a odigrao je jednako markantnu ulogu u novijoj povijesti hrvatskog televizijskog etera: dojučerašnji protagonisti toga programa, danas su vodeći komičari i zabavljači nacionalnih televizija Hrvatske, HTV-a, RTL-a, Nove TV. Ne manje značajna je i činjenica da su brojni novinari, ali i tehnički stručnjaci nacionalnih programa ponikli i prvu afirmaciju sticali upravo na OTV-u. OTV je kao gradska televizija glavnoga grada Republike Hrvatske u tom smislu imao nenadomjestivu i nemjerljivu ulogu u podizanju općega standarda televizijske produkcije u Hrvatskoj.

Za taj rad, brojne su emisije i novinari OTV-a osvajali najrazličitije stručne nagrade.
Stoga je i danas OTV ostao prepoznatljiv kao sinonim alternativne televizije, televizije koja čini ono što veliki sustavi ne znaju, ne smiju ili ne mogu učiniti.

…S obzirom na postojeće tržište osnovna je ideja OTV-a baviti se slijedećim profitnim područjima:

Onime u što se drugi ne usuđuju: npr. radikalna politička pitanja.
Onime što drugi ne znaju: npr. ‘research’, istraživanje: aktiviranje najboljih znalaca pojedinih područja u svojstvu savjetnika.
Onime što drugi ne umiju: kreativnost. Novi pristup klasičnim tv-oblicima.
Ciljna je skupina smještena u ‘Međuzemlju’: to su pasionirani gledatelji programa koji nije samo lokalan, ali ne pretendira istisnuti nacionalne programe. Takav je program socijalan program: profesionalno dorađeniji od lokalnih, a društveno osjetljivi od nacionalnih programa.

To je program koji je svjestan da nije No.1. u ovom medijskom prostoru, ali, to shvaća kao prednost: umjerenost je vrlina koja se dopada.

Publika je na strani slabijeg. Naročito kad je na onoj drugoj strani Država.

Ideja je biti ‘underdog’: tajni favoriti publike upravo zato jer si slabiji!

…OTV je proizveo neke kultne emisije, koje su promijenile ne samo povijest hrvatskog televizijskog etera, nego i naše kulturne i javne navike, medijsku i političku kulturu, pa i naš svjetonazor.

Autorske emisije koje su zasjenile sve što se u sličnom žanru proizvelo na ostalim televizijama Hrvatske, svakako su slijedeći sjajni programi:

“2U9″ Romana Bolkovića
“Večernja škola” Željka Pervana
“Nightmare stage!” Željka Malnara
“Opasne veze” Hloverke Novak-Srzić i zatim Tihomira Dujmovića
“Ekspertiza” dr.Veljka Đorđevića
“Zagrljaj ljepote” Vjekoslave Bach
“Zaleđe” Roberta Knjaza… ”

(ulomci teksta preuzeti sa stranice Jabukatv.hr)

…Iako danas djeluje pod imenom JabukaTV, ne mogu se oteti dojmu da je izgubila svaki čar koji je imala tijekom prvih 15 godina postojanja, posebno otkako više nema kultnih emisija “Večernje škole” i “Noćne more”. Čak i kultna informativna emisija “Serbus Zagreb” više nije ista otkako nema jednog od njezinih prvih i najotkačnijih TV voditelja, čijeg se imena nikako ne mogu sjetiti.

Treba također spomenuti da su se prve emisije komične serije “Zločesta djeca” s Željkom Pervanom i Zlatan Zuhrićem-Zuhrom emitirale baš na Otvorenoj Televiziji.

Osim “Serbus Zagreba”, u novom TV programu osobno mi se sviđa i emisija “Zagrebancija”.

Kakva su vaša sjećanja na ovu nekadašnju televiziju, koje su vam emisije ili emitiranja bila najpopularnija; te zna li netko kako se zvao taj kultni voditelj “Serbus Zagreba” i gdje je bila prva lokacije ove televizije, prije preseljenja u Vukovarsku 68?

Više info o OTV-u pročitajte na:

(http://jabukatv.hr/o-nama/)

(https://hr.wikipedia.org/wiki/Jabuka_TV)

Mnoge emisije OTV-a možete pogledati na kanalu YouTube.

https://youtu.be/2LeeNgu4Vu8