„SLAP SOPOT je skrovito i malo poznato mjesto u zapadnom dijelu Medvednice. Moguće je napraviti vrlo zgodnu kružnu turu s ishodištem u Gornjem Vrapču. Markirana planinarska staza vodi najprije do izvora Družinec na romantičnoj čistini s klupama odakle je moguće krenuti lijevo prema Ponikvama ili desno prema slapu Sopot. Put se dalje penje kroz gustu i vrlo lijepu šumu, a zatim se strmo spušta do šumske ceste koja uz potok Vrapčak vodi najprije do slikovite livade s klupama, a zatim i do samog slapa.

oznake

Nasuprot slapu izgrađen je drveni most tako da je pogled na slap izravan i nesmetan. Cijeli je taj impresionistički prizor sakriven u šumskoj hladovini, s tek nekoliko zraka sunca koje probijaju kroz krošnje. Bolje je slap posjetiti nakon kišnog razdoblja da vas dočeka u punoj snazi. Stijena po kojoj se spušta slap visoka je 9 m pa je ovo i najveći slap na Medvednici.“ (izvor teksta: idemvan.hr)

oznaka2

…Prošloga ljeta, u sušnijem razdoblju posjetih ovaj prirodni fenomen na zapadnim obroncima Medvednice, koji se nalazi na granici dvaju zaštićenih rezervata šumske vegetacije; Babji zub-Ponikve i Mikulić potok-Vrabečka gora. Do slapa vodi markirana staza, jedna koja kreće blizu Streljane na Gornjem Vrapču, a druga od Zelene magistrale. Sama staza koja vodi od Zelene magistrale je u redu, ali ova druga pod brojem 4 je u vrlo lošem stanju, puna blata, šipražja, srušenih stabala itd., o čemu sam već pisao i fotografirao tijekom svog kratkog izleta prigodom posjete rezervatu Babji zub-Ponikve. Pokraj slapa i mosta nalazi se i kontrolna točka na kojoj uz pomoć žiga (tintu morate donijeti sa sobom) možete otisnuti oznaku u svoju planinarsku knjižicu.

žig
Planinarski žig kontrolne točke kod slapa

 

Galeriju fotografiju s tog izleta pogledajte ovdje:

https://www.facebook.com/media/set/…