“Feng shui (tradicionalni kineski: 風水, pojednostavljeni kineski:风水; izgovara se: /ˌfʌŋˈʃweɪ/ – mandarinski dijalekt, ili: /ˈfʌŋʃuː.i/ – kantonski dijalekt) je drevna kineska vještina uređenja prostora i življenja u skladu s okruženjem u kojem obitavamo, na način da privučemo pozitivnu životnu silu Chi (qi) u svoje domove i svoj život kako bi osigurali sreću cijeloj obitelji i svojim potomcima. U svojoj biti, on se temelji na promatranju nebeskih i zemaljskih sila, tj. vremena i prostora i interakciji energije ova dva faktora. A svrha mu je uravnoteženje istih kako bi se postigao sklad i sreća.

Sam izraz doslovce preveden znači “Vjetar voda”, što je skraćenica za odlomak iz knjige Zangshu, koju je napisao Guo Pu iz Jin dinastije, a koji glasi:

“Chi leti na vjetru i rasipa se, a zadržava se kada naiđe na vodu.”

U prenesenom značenju ova rečenica ukazuje na pokretljivost energije i sredstva kojima ona putuje, tj. koja utječu na nju, a to su vjetar i voda.

Tradicionalni feng shui zasniva se na kineskom kompasu, Luo Pan-u, koji vrlo precizno mjeri strane svijeta i daje brojne podatke potrebne za analiziranje nekog prostora. No feng shui je moguće prakticirati i uz pomoć modernog zapadnjačkog kompasa, no u tom slučaju morate dobro poznavati teoriju, kako biste ispravno protumačili značenje kompasnih očitanja.” (izvor ulomka: HR Wikipedija)

interijer-feng-shui-namjestaj (5)
Interni dizajn u stilu Feng Shui

…Iako većina ljudi ovu vještinu tradicionalne kineske znanosti (koja je često u suprotnosti sa zapadnjačkom znanošću, s kojom nema mnogo povezanosti) povezuje s uređenjem svoga doma i okućnice, rasporedom stvari u prostorijama i općenito unutarnjim i vanjskim dizajnom, u stvarnosti se radi o mnogo većem i važnijem pogledu na koegzistiranje čovjeka i prirode.

Naime, Feng Shui (čita se kao Fang Šui ili Fang Švej) postoji već tisućama godina i jedan je od najstarijih oblika ljudskog proučavanja prirode i njezinih zakona. Prema njemu se izvodi i najpoznatija, najstarija i najvažnija knjiga stare Kine, tzv. I Ching (Yi Jing), tj. Knjiga promjena, u kojoj se Feng Shui prvi puta spominje, a koja na filozofski, duhovni i mistični način govori o jedinstvu čovjeka, prirode i vječnih sila, kao i o mudrim izrekama i znanstveno-religijskim spoznajama na kojima su se kasnije nadovezali kineski filozofsko-religijski pokreti konfucionizam (kineskog filozofa Konfucija – Kung Fu Tze-a ili preciznije Kong Qiu-a) i taoizam (kineskog mudraca Lao Tze-a).

i ching
I Ching – Yi Jing – Knjiga promjena

Iz Feng Shui-ja nastali su i mistični znakovi, tzv. trigrami (kao i digrami, tetragrami i heksagrami), tj. znakovi s tri crtice, kao i oznake i podrijetlo Yina i Yanga; muškog i ženskog počela i osnove sveg postojanja), koji su zaštitnički znak države koja je veliki pobornik taoizma i Feng Shui-ja (iza Kine, naravno), a radi se o Južnoj Koreji.

koreja
Zastava Južne Koreje – četiri trigrama (Vatra, Zemlja, Voda, Nebo), te dva počela (Yin-žensko, Yang-muško)

Luo Pan, kineski geomantijski kompas, koji se spominje u ulomku s Wikipedije, zapravo je vrsta magnetnog kompasa s mističnim inskripcijama (znakovima) u 18 redova (iako postoje kompasi i s više i manje redova) koji govore o 12 znakova zodijaka (kineskog zodijaka), 5 i 6 praelemenata (s vremenom se broj mijenjao, a to su između ostalih i metal, zemlja, vjetar, voda, vatra, drvo), Sunce, Mjesec i 5 planeta (Merkur, Venera, Mars, Jupiter i Saturn), zviježđa, muška i ženska počela itd.

luo pan
Luo Pan – tradicionalni kineski geomantijski kompas

Ono što je danas ostalo od stare tradicijske znanosti više se koristi u šarlatanske (poput New Age Feng Shui-ja) i znanstveno neutemeljene svrhe (poput mjerenja gdje bi se koja zgrada trebala nalaziti ili u proricanju budućnosti nekog pojedinca).

Iako se ne treba zaboraviti da je Feng Shui prvotno korišten kako bi raznim tehnikama promatranja objekata u prirodi (planina, rijeka, itd.) pronašao idealno mjesto za smještaj kineskih grobnica, jer Kinezi su čak i danas po tradiciji veliki štovatelji religije duhova predaka.

A uz Feng Shui povezujemo i neke druge tradicionalne kineske znanosti poput akupunkture (zabadanja igala u točno određena mjesta na koži, tzv. chi (qi) mjesta), hiromantije (čitanje iz dlana) itd.

DODATNA LITERATURA:

O Feng Shui-ju: https://hr.wikipedia.org/wiki/Feng_shui

O Luo Panu: https://hr.wikipedia.org/wiki/Luo_Pan

Ernest J. Eitel – Feng Shui: starokineski nauk o utjecaju krajolika (knjiga)

Feng Shui za početnike (video): https://www.youtube.com/watch?v=Yr_1E3GJkd8

Feng Shui (život u harmoniji; video):  https://www.youtube.com/watch?v=7lIQQMBk1lg