…S ciljem da pojam kreativnosti, njezinu teoretsku i praktičnu vrijednost dovedem na neku višu i zabavniju razinu (osim pisanjem i objavom postova o raznim temama; te poticanjem posjetitelja ovog bloga na čitanje knjiga, gledanje filmova i slušanje glazbenih albuma), odlučio sam pokrenuti jedan mali kviz u kojem će se testirati vaše znanje, inteligencija i naravno, kreativnost.

Naime, ovaj kviz je nešto naprednija, ali i teža verzija kviza kojeg sam vodio dok sam uređivao i objavljivao e-časopis Libertas Nova, i sastoji se od tri međusobno povezana dijela:

U prvom dijelu postaviti ću četiri pitanja, tj. zadatka (koji mogu doći u tekstualnom ili slikovnom obliku), a na vama je da odgonetnete o kojim se traženim pojmovima, tj. odgovorima radi. U ovom dijelu ispituje se vaše znanje o traženim pojmovima.

U drugom dijelu, ako ste dobro odgovorili na četiri postavljena pitanja-zadatka, metodom asocijacije (koristeći svoju logiku), povezati ćete te odgovore, tj. pojmove u jedno zajedničko rješenje, tj. novi pojam.

A u trećem, i završnom dijelu, kombinacijom vašeg znanja i kreativnosti, u komentaru ispod ovog posta napisati ćete novi pojam ili pojmove koji se dovode u direktnu vezu s pojmom kojeg ste dobili rješavanjem asocijacija prema ona četiri odgovora.

Kako bi vam stvar bila jasnija, navesti ću jedan konkretan primjer:

Zamislimo da su odgovori na četiri pitanja-zadatka slijedeća:

A) Brodogradilište Uljanik

B) brodsko jedro

C) Grad Ploče (luka)

D) more

Ispravna asocijacija na ova četiri odgovora bila bi recimo:

E) brod

Nakon što ste ustanovili da je rješenje ove asocijacije brod, u komentaru ovog posta nećete napisati rješenje asocijacije (u ovom slučaju, brod) već ćete navesti neki drugi pojam ili pojmove koji se mogu izravno povezati s pojmom broda kao npr.:

F) jedrenjak (vrsta broda), Korčula (grad poznatih pomoraca i brodograditelja), Vasco Da Gama (portugalski pomorac i istraživač), Japan (velika moderna pomorska sila; jedan od tzv. četiri azijska tigra), galija(vrsta broda) itd.

Pojmovi u zagradi su samo za informativne svrhe, njih nećete pisati u komentaru.

Naime, cilj je da svi mogu rješavati zadatke, bez da im netko koji ih prvi riješi, ponudi konačno rješenje i na taj način pokvari osjećaj otkrivanja nepoznatog pojma.

Nadam se da ste shvatili smisao i koncept ovog kviza.

A sada slijede zadaci za ovaj prvi kviz:

A) Nekoć su ga zvali selom stranaca, Vicus Latinorum; smatra se najstarijim naseljem jednog hrvatskog grada a danas je ulica u centru tog grada; na njezinom današnjem početku nalazi se kip poznatog hrvatskog književnika inozemnih korijena.

B)

juraj

kuća

 

dalijejeka

C) Prvotno izrađen kao moćno oružje u borbi protiv mrskih neprijatelja ovog naselja, kasnije korišten kao poziv na podnevnu misu u jednoj velikoj crkvi, a danas više služi kao turistički rekvizit koji najavljuje jedno važno doba dana.

D) Stoljetni dom “prokletih” vladara, kako su ga zvali mještani okolnih sela, uvijek je izazivao mržnju i pohlepu susjednih vladara, cijelo brdo na kojem stoji smatra se prokletim kao i potok koji pod njim teče.

Sretno vam pogađanje!

I zapamtite, ne tražim zajednički odgovor, tj. asocijaciju na ova četiri zadatka, nego nove pojmove koji iz njega proizlaze.