…Nakon prvog postavljenog zadatka, primijetio sam da imate mnogo problema s njegovim rješavanjem. Od svih potencijalnih ljubitelja kvizova, samo jedan entuzijast, točnije entuzijastica, ga je riješila. Ne znam da li su drugi imali manje vremena, volje ili znanja, ali se nadam da će u narednim kvizovima odaziv i broj konačnih odgovora biti veći.

No, dobro, idemo na drugi zadatak. Sistem rješavanja zadatka je isti. Za one koji ne znaju pravila ovog kviza, njih mogu pročitati u prvom dijelu na ovom linku.

Rješenja i objašnjenja prvog zadatka nalaze se na dnu ovog posta.

Zadatak broj II.:

A) Sportska igra, jedna od najgrubljih na svijetu, igraju je od 13-15 igrača, ovisno o vrsti ovog sporta. Lopta kojom igraju je ovalnog oblika, a igra se održava na šest naseljenih kontinenata, iako je najpopularnija u Europi, Sjevernoj i Srednjoj Americi te Oceaniji. Igra se rukama, a u trenutku kada lopta dotakne tlo, igra se zaustavlja. Igra je podijeljena na dva poluvremena koja traju cca 40 minuta.

B) Mala ptica trkačica koja ne leti. Ima gusto tamnosmeđe perje. Pripada porodici nojevki, a postoji pet osnovnih vrsta. Zaštitni je znak jedne države južne Zemljine polutke.

C) Kopnene mase u potpunosti okružene vodom. Najčešće su niske nadmorske visine, a neki su i vulkanskog podrijetla. Mnogi od njih nose nazive po životinjama, istraživačima ili kršćanskim blagdanima.

D)

snow

ski-gear

janica

austrija

***

***

***

REZULTATI PRVOG ZADATKA:

***

***

***

A) Vlaška ulica (najstariji dio Zagreba, nekoć su ju, kao Vicus Latinorum, naseljavali Rimljani; Vlah = stranac; kip u ovoj ulici predstavlja lik književnika Augusta Šenoe)

B) park Maksimir

Fotografije su predstavljale:

  • biskupa Jurja Haulika, uz biskupa Maksimilijana Vrhovca, začetnika i mecenu izgradnje ovog parka (jedno vrijeme park se zvao Jurjevac)
  • Ribarsku kućicu uz četvrto maksimirsko jezero
  • Dolinu dalija
  • Paviljon jeke

C) Grički top (izgrađen za borbu protiv potencijalne nove najezde Tatara, u proteklim stoljećima oglašavao se točno u podne kako bi pozvao sve svećenike na misu u katedrali, danas turistička atrakcija i upozorenje da je točno 12 sati)

D) kula Medvedgrad (prokleti vladari grofovi Celjski, jedni od njegovih nesretnih i okrutnih vlasnika; najpoznatija Barbara Celjska, poznata kao Crna kraljica (legenda kaže da se utopila u potoku Medveščaku); smatra se da je cijelo brdo kao i okolica prokleto, zajedno s potokom Medveščakom)

E) zajedničko rješenje na ova četiri podzadatka:

GRAD ZAGREB

Vaši konačni odgovori su trebali biti svi pojmovi vezani uz Grad Zagreb, kao npr. Jarun, Bundek, Medvednica, Črnomerec, Trešnjevka, Milan Bandić, Većeslav Holjevac, Uspinjača, Gračani, itd.

Nadam se da ćete imati više sreće s rješavanjem drugog zadatka!

Advertisements