…Vjerojatno ste pomislili da ću u današnjem postu govoriti nešto o temi vezanoj uz prirodne znanosti, nešto o nekakvim istraživanjima mikro- ili makrosvijeta, da ćemo naš svijet zagonetki promatrati kroz nekakve leće, objektive i okulare?

Ne, nećemo se baviti istraživanjem prirode i njezinih skrivenih i mračnih kutaka.

Barem ne iz perspektive prirodne znanosti, pa čak i znanosti uopće.

Kaleidoskop, ta zanimljiva naprava, nije vrsta nekog novog mikroskopa, stetoskopa, teleskopa ili bilo kakvog drugog -skopa, nego jedna zanimljiva igračka za djecu.

kaleidoksop

Pitate se, kako je to moguće, pa samo ime upućuje na to da se radi o nekakvom kompleksnom izumu, a ne običnoj dječjoj igrački.

Ali ovo nije tek neka obična igračka!

Nisu ovo danske Lego kockice, američke Barbike i Ninja kornjače, mađarska Rubikova kocka ili japanski Pokemoni i Digimoni…

Ovo je vrlo sofisticirana, stara i jako zanimljiva igračka. Vrlo poučna i kreativna igračka koja budi maštu svakog djeteta, a ni stariji joj ne mogu odoljeti, barem u povremenim prilikama.

slika2

Sama igračka u nekoliko je slučajeva pomogla odraslima u rješavanju njihovih kompleksnih svakodnevnih problema, a znanstvenicima i umjetnicima otvorila je neke nove vidike u svijetu novih izuma i stvaranju remek djela.

Pa, dobro, pitate se, o kakvoj se to sad napravi radi, o igrački koja to zapravo i nije?

Kaleidoskop dolazi od grčkih riječi kalos eidos što znači lijepi oblik, i riječi skopos što znači gledati, tako da je osnova ove kreativne igračke u promatranju sitnih šarenih objekata, poput papirića, kamenčića, plastičnih i staklenih perli itd.

Sve što je dovoljno sitno i šareno da stane u ovu igračku koja nalikuje staromodnom mikroskopu, s malim okularom na prednjoj strani za gledanje, i stražnjem dijelu s ogledalima, sitnom rupicom za svjetlost i sitnim predmetima unutar male ovalne kutije.

Naime, okretanjem stražnjeg dijela pomičete sitne predmete u njemu (papiriće, kamenčiće, itd.), a svjetlost koja prolazi kroz rupicu na donjoj strani te kutije prolazi kroz te predmete, pa se preko ogledala u sredini raspršuje u mnoštvo raznih boja i oblika, koja izgleda poput kakve duge iz svijeta fantastike.

slika3

Šareni predmeti koji se nalaze u kutiji, u kombinaciji sa svjetlošću i okretanjem stražnjeg dijela same kutije, daju razne oblike i u raznim nijansama boja, što opet budi maštu svakog djeteta-promatrača, kao i svake druge starije osobe koja se igra ovom napravom.

Tako su ti razni oblici dali sjajne ideje mnogim znanstvenicima i umjetnicima, općenito kreativnim osobama, kod stvaranja njihovih djela i rješavanja kompleksnih problema.

Jedini nedostatak ove igračke je ako želite promijeniti male predmete u samoj napravi, morate rastaviti cijelu igračku (barem kod većine modela), što u većini slučajeva dovodi do uništenja same igračke, stoga se to općenito ne preporučuje.

dijelovi kale

U najbolju ruku uvijek se mogu nabaviti kaleidoskopi raznih dimenzija, s različitim malim predmetima i u raznim bojama.

Da li ste se ikada upoznali s ovom napravom i kakva su vaša iskustva?

Kakve ste sve zanimljive oblike otkrili?