Zagrebačkim ulicama…izlet prvi…kratak izvještaj sa šetnje

NAZIV IZLETA: Šetnja brdima Medveščaka

MJESTO SASTANKA ŠETAČA: Park Glogovac, donja etaža

VRIJEME SASTANKA ŠETAČA: Nedjelja, 08.05. 2016., 16 h

DULJINA I TRAJANJE ŠETNJE: cca 10 km, cca 4 h

ŠETAČI:

Ianus Christius; voditelj izleta

Damir Koboević; entuzijast, zaljubljenik u povijest i fotografiju, turistički vodič, zaljubljenik u čari poluotoka Pelješca (više info na https://www.facebook.com/Kad-srce-kaže-ljetokaže-Pelješac-…/)

Snježana Grahovac; erudit, turistički vodič (više o njoj na https://www.tourhq.com/guide/hr65541/snjezana-grahovac)

Božena B.; entuzijast, zaljubljenik u prirodu, šetnje i sakralnu arhitekturu

…U pretežno vedro nedjeljno poslijepodne, odlučio sam povesti ekipu šetača s donje etaže parka Glogovca, gdje se okupilo nas četvero ( dvije starije gospođe, jedan stariji gospodin i ja).

Nakon kratkog razgleda ovog unikatnog 4-etažnog parka, njegovog pogleda na ulicu Medveščak, ulicu koja dijeli dva dijela GČ Gornji grad-Medveščak; prošli smo kroz Rockeffelerovu ulicu, koju sam ja osobno nazvao Medicinskom ulicom. Naime, u toj relativno kratkoj ulici, nalazi se nekoliko medicinsko-zdravstvenih ustanova: Farmaceutski botanički vrt “Fran Kušan” (drugi botanički vrt u gradu, specijaliziran za uzgoj i istraživanje ljekovitih i otrovnih biljaka; nažalost vrt ne radi vikendom), Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Imunološki zavod (čija je sudbina još uvijek nepoznata), Specijalna bolnica za plućne bolesti i Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

štampar
ispred Nastavnog zavoda Dr. Andrija Štampar u Rockefellerovoj ulici

Zatim smo se popeli “stubama koje ne vode nikamo”, točnije poluprašnjavom stazom s visokim usponom Zmajevac, na čija se dva kraja nalaze stube čija namjena je upitna. Ulaskom u Aleju Hermanna Bollea, posjetili smo Groblje Mirogoj, prošetali se pokraj i uzduž Mirogojskih arkada, zatim se uputili Remetskom cestom sve do Krematorija. Obišli smo veći dio tog novijeg groblja i Aleju urni, kao i “grob” poznatog pjevača Dine Dvornika.

Zatim smo se uspeli Kamenitim stolom, kroz elitniji dio Zagreba, pa preko vrtova stigli do Remeta. Usput smo “bacili oko” na jedno od najstarijih zagrebačkih groblja, a ubrzo zatim došli do kraja jedinog hodočasničkog puta u samom gradu, do livade gdje se održavaju mise prilikom hodočasničkog slavlja i proštenja, kao i prekrasne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, također jedne od najstarijih crkava u gradu.

remete
stara crkva na Remetama

Poslije spuštanja kroz Remete, prošli smo pokraj jedne od prvih osnovnih škola koja je uvela ekologiju u svojoj praksi, napravivši jedan mali prekrasni vrt. Preko Gorica, stigli smo i do Rima, i naše krovne poljoprivredne institucije, Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo.

poljoprivredni
Poljoprivredni institut na Rimu

Došavši do kraja Rima, i prošavši Veliki dol, popeli smo se vrlo “kratkom, širokom i niskom” ulicom Mali dol (koja je duga cca 140 metara, široka čak cca 2,5 metra, i pod nagibom cca 45°). Popeli smo se navedenom ulicom sve do Bijeničke ceste, te prolazeći pokraj južnog dijela Mirogoja, upoznali se s Gradskim kazalištem Žar ptica, Institutom Ruđer Bošković i kompleksom Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Kraj izleta dočekao nas je na Medicinskom fakultetu, a nakon što smo se sa Šalate i njezinog Sportsko-rekreacijskog centra spustili Schlosserovim stubama, tu smo završili naš izlet i oprostili se s današnjom šetnjom.

Fotografije s ovog izleta možete vidjeti u mojoj javnoj galeriji na slijedećem linku:

https://www.facebook.com/media/set/…

Autori fotografija:

Ianus Christius(3); Damir Koboević (49)