…Dobrodošli u rješavanje četvrtog zadataka ovog kreativnog kviza!

Rješenja trećeg zadatka pogledajte na dnu ovog posta, a pravila rješavanja kviza pročitajte na linku cIQuiz – kreativno, poučno i zabavno!

A ovo su nova pitanja, nove dileme za sve vas enigmatičare i kvizoljupce:

A)

eritrociti

molekule

bjelanjci

kosa

B)

Jedno je sastavni dio svakih vratiju, prozora, ormara i većine ladica, a poneke se nalaze i na nekim analognim i digitalnim uređajima. Postoje u mehaničkom i digitalnom obliku. Da bi ih se otvorilo, potrebna je jedna druga, na oko jednostavna, ali zapravo vrlo složena sprava, koju koriste svi, osim onih kojima zakon nije na njihovoj strani. A mehanizam koji povezuje te dvije stvari vrlo je važan u odgonetavanju zagonetki iz svijeta živih bića.

C)

Neki služe za ubrzavanje nekih reakcija, drugi za usporavanje, no i jedni i drugi su toliko važni da bez njih naš svakodnevni život ne bi bio moguć. Postoje podjednako u svijetu naših strojeva, kao i u svijetu živih bića. Fizičari i kemičari bi rekli da je njihova osnovna uloga da snizuju energiju aktivacije neke fizikalno-kemijske reakcije.

D)

S ovim procesom iz svijeta živih bića susrećete se gotovo svakodnevno, ono je posljedica toga da vam sve namirnice imaju skraćeni rok trajanja, a posebno voće, povrće , mlijeko i mliječni proizvodi. Ne izgleda dobro, a vrlo često i ne miriše dobro, ali bez tih procesa naš svijet bi bio krcat prekomjernim otpadom, koji bi u konačnici prekrio cijelu površinu našeg planeta, kako kopno, tako i sva mora i oceane.

***

***

***

RJEŠENJA TREĆEG ZADATKA:

***

***

***

A) film “Hrabro srce”

B) Australija

– fotografije su predstavljale:

  • Ayers Rock (Uluru) – svetu stijenu svih Aborigina

  • daskanje (surfanje) na vodi – omiljeni sport svih australskih rekreativaca i sportaša

  • Veliki koraljni greben – najveći koraljni greben na svijetu, pokraj australske istočne obale

  • James Cook – britanski istraživač i pomorac, istražio vode Australije i Novog Zelanda

C) film “Pobješnjeli Max 2”

D) film “Pasija”

Konačno rješenje je glasilo:

E) MEL GIBSON

Stoga, svi koji su ponudili rješenja koja su direktno vezana uz ovog glumca australskih korjena (iako su se njegovi roditelji doselili u Australiju, a nisu tamo rođeni), točno su riješili ovaj treći zadatak.